14:58 / 28.05.2020.

Autor: Zdravko Kleva/HRT

Otocima prilika za milenijski procvat

-

-

Foto: - / -

Samo iz jednog fonda - Just Energy Transition - EK za prelazak na "zelenu ekonomiju" predviđa investicije vrijedne 7,5 milijardi eura. A sve tehnologije uopće testiraju se prvo na otocima.
750 milijardi eura koje Europska komisija planira dati članicama za obnovu gospodarstva, dobrim dijelom je namijenjeno ulaganjima u takozvanu "zelenu ekonomiju". Za otoke je to poseban izazov.

Hrvatskim otocima, nad kojima često žalujemo zbog demografske opustošenosti i gospodarske nerazvijenosti, pruža se prilika za milenijski procvat. Samo iz jednog fonda - Just Energy Transition - Europska komisija za prelazak na "zelenu ekonomiju" predviđa investicije vrijedne 7 i pol milijardi eura. Kako je to povezano s otocima?

- Otoci su sačuvani laboratoriji održivosti. Sve tehnologije uopće testiraju se prvo na otocima, kao sredinama koje moraju biti održive, inače se urušavaju kao kolaps. Nad našim otocima više od 200 dana u godini sja sunce i izniman su poligon za potpun prelazak na sunčevu energiju. Svaki od otoka može biti energetski neovisan i temelj zelene, zdrave, održive ekonomije, kojoj Europa teži, ističe predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Pršić.

- Otok Krk je to rekao politički. Dakle, naše vijeće 2012. da ćemo biti 2030. Mi imamo kvalitetu koju treba napraviti od nje kvantitetu, dati na druge otoke i zaposliti radnike.

Na Krku odvajaju 100% otpada, voze električne automobile. Kućanstva sama proizvode električnu energiju, čak i prodaju višak, kaže Pršić.

U energetsku neovisnost, samoodrživost zahvaljujući suncu, zakoračile su i Unije. 

Trenutačno iz sunčeve energije proizvodimo 60 megavata struje, dok je europski prosjek 200. Dostizanjem te proizvodnje Hrvatska bi osigurala 3000 radnih mjesta, za čije otvaranje investicijski potencijal Europa ima. Na nama je što prije uzeti dio novca i pridonijeti rješavanju problema globalnog zagrijavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!