20:16 / 13.08.2020.

Autor: Kornat Vilović/HRT

Pad turizma u EU

-

-

Foto: - / -

Diljem europe slična priča, turistička mjesta zjape prazna i svi čekaju turiste koji ne dolaze.
Zbog pandemije - mnoge europske zemlje, ponajprije one na jugu - imaju goleme gubitke u turizmu. Zbog nedostatka turista - propale su stotine tisuća radnih mjesta. Minusi su ponegdje veći i od 90 posto. Velik je to udarac za njihovu ekonomiju. Pitanje je kada će se i kako oporaviti.

Diljem europe slična priča, turistička mjesta zjape prazna i svi čekaju turiste koji ne dolaze.

- Dosta nam je čekanja, uložili smo u sigurnosne mjere i spremni smo za turiste, ali ako ne dođu, zaista ne znam što ćemo, kaže vlasnik puba Samuel Tilley.

Samo u Portugalu zabilježen je porast broja nezaposlenih od gotovo 230 posto, dok se turističke agencije međusobno natječu u privlačenju gostiju.

- Naši konkurenti poput Španjolske uspjeli su privući turiste i dobro su se pozicionirali. Mi u Portugalu dobit ćemo samo mrvice, ali i to je nešto, samo da izguramo sezonu, mišljenja je direktorica EC Travel agencije Eliseu Correia.

Prihodi od turizma u Europi iznose oko 500 milijardi eura godišnje, zbog pandemije taj se iznos prepolovio, što je uzrokovalo i strmoglavi pad avioindustrije od čak 60 posto.

- Vlade su savjetovale da se ne putuje osim ako se ne mora i čini se da se godišnji odmor, ma koliko ga mi voljeli, ne ubraja u nužna putovanja. Tako da smo otkazali sve letove za Španjolsku do 9. kolovoza pa ćemo vidjeti što dalje, kaže izvršni direktor TUI-a Andrew Flintham.

Dionice mnogih turističkih kompanija u slobodnom su padu i pitanje je kada će se oporaviti, čak i uz podršku središnjih banaka da ožive gospodarstvo.

- Središnje banke učinile su sve što su mogle koristeći se fiskalnim alatima kako bi izbjegle finacijsku krizu iz 2008. i smanjile udar na gospodarstvo. To znači da sada ponovno pokrećemo gospodarstvo uz mjere koje prije nismo mogli ni zamisliti. Sljedeće godine želimo ostvariti rast, objašnjava financijski analitičar Robert Halver.

Zbog straha od samoizolacije nakon povratka iz druge države mnogi su odlučili ostati u matičnoj zemlji, no nisu poput Čeha odustali od odmora i putovanja.

- Životna lekcija za budućnost je da nikad ne znate kada će doći novi val epidemije ili komunizam, zato putujte dok još možete, poručuje turistički vodič Albert Fikacek.

A turisti zato putuju u Hrvatsku koja je već sada ostvarila gotovo 50 posto prošlogodišnjih rezultata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!