14:14 / 04.11.2019.

Autor: Hina/HRT

Pahor: Blokada Hrvatske može se izbjeći

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Problem je, kaže slovenski predsjednik u presudi o graničnom sporu koju Slovenija smatra konačnom i obvezujućom za obje strane
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u razgovoru za mariborski list Večer da bi bilo moguće izbjeći slovensku blokadu ulaska Hrvatske u schengensko područje, ali da je problem u tome što Hrvatska odbija provesti arbitražnu presudu o graničnom sporu koju Slovenija smatra konačnom i obvezujućom za obje strane.

Arbitražni sporazum potpisali su u Stockholmu 4. studenoga 2009. Pahor kao predsjednik tadašnje slovenske vlade i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Pahor u intervjuu za Večer, povodom desetogodišnjice arbitražnog sporazuma dviju država - rekao da je problem u tome što Hrvatska zbog tumačenja da je slovenska strana kompromitirala arbitražni proces odbija provesti arbitražnu presudu koja je Sloveniji dodijelila dvije trećine Savudrijske vale.

- Hrvatska ugovorna strana odbija primijeniti presudu iako se na to obvezala po međunarodnom pravu i samom sporazumu. Granica je sada definirana i Slovenija je na miran način dužna potražiti načine da se to realizira, kazao je Pahor. Odgovarajući na pitanje prijeti li zbog toga Hrvatskoj slovenska blokada kada je riječ o ulasku u Schengen, kakva je već bila s pristupnim pregovorima za članstvo u EU-u odgovorio je da je situacija sada drukčija.

- Sada smo u situaciji koja nam omogućava da se napravi sve, da razmišljanja o blokadi uopće ne budu relevantna. Rješenje bi bilo u uzajamnom interesu Slovenije i Hrvatske. Sada treba biti politički mudar i prepoznati priliku koja se pruža. Umjesto da govorimo o tome je li u redu da blokiramo Hrvatsku zbog neprovedbe arbitražne presude, moramo shvatiti da je dovoljno vremena da se nešto napravi, smatra slovenski predsjednik koji arbitražni sporazum dviju vlada iz 2009. i dalje smatra najvećim uspjehom svog mandata na području vanjske politike.

- Rješenja postoje, a iako prvi razgovori u tom pravcu ne bi odmah donijeli rezultate potrebno je pokazati ustrajnost i otvorenost. Čak i u slučaju moguće blokade, to bi pitanje ionako morali riješiti na jedan ili drugi način. Blokada ionako ne bi mogla trajati unedogled i zašto se onda ne upustiti u zahtjevan i pregovarački mučan položaj, te ne riješiti to pitanje. No, za to moraju biti obje strane, kazao je slovenski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!