14:37 / 07.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Pahor će mandat dati Janši, ali ne isključuju alternativni scenarij

-

-

Foto: - / -

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina.
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je nakon razgovora s Janezom Janšom, kojemu namjerava dati mandat za sastav nove vlade, da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina.

Ako bi se pokazalo da neka druga većina, mimo volje Janše i njegove stranke pokaže da je sposobna formirati neku drugu vladu s potrebnom potporom, onda očekujem da će se Janša, kojemu želim dodijeliti mandat, ponovo javiti kod mene i reći da mandat ne može prihvatiti, kazao je Pahor.

No, Pahor je dodao da do takvog eventualnog razvoja događaja nema razloga sumnjati da su mogući pregovori u kojima će Janša uspjeti sastaviti vladu, a tome procesu treba dati dovoljno vremena, uz razumljivu diskretnost sudionika, ali i transparentnost cijelog političkog procesa.

Janša je rekao da se s time slaže te da je on, kao izborni pobjednik sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koja je dobila 25 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u novom parlamentu, spreman za razgovore sa svim parlamentarnim strankama o stabilnoj vladi koja je odmah početi rješavati realne probleme.

Pokušat ćemo sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Šarca, Židana ili Cerara, kazao je Janša, aludirajući na čelnike stranaka koji su unaprijed najavili da neće pristati na koaliciju s Janšinom strankom i da će pokušati prikupiti 46 potpisa kako bi dokazali da u parlamentu imaju većinu i da sami s ostalim manjim strankama mogu formirati vladu bez relativnog pobjednika.

S mogućnošću da dođe do situacije u kojoj će njegova stranka ostati izvan vlade složio se i Janša, ali upozorio da ona ne bi bila stabilna i da se ne bi zasnivala na usklađenom programu jer je riječ o strankama različitog profila.

Marjan Šarec, čija je kandidatska lista na parlamentarnim izborima u Sloveniji osvojila drugi najveći broj mandata u novom parlamentu, nakon Slovenske demokratske  stranke (SDS) Janeza Janše koja ima relativnu parlamentarnu većinu, sastao se s premijerom u odlasku i predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom, u inicijativi okupljanja svih stranaka, osim Janšine, kako bi se dobila potpora od umjerenog centra do krajnje ljevice.

Imali smo vrlo konstruktivan razgovor o situaciji. Obojica smo konstatirali da postoji volja da se u koaliciju s Janšom ne ide, kazao je nakon susreta Šarec, dodavši da se dan prije sastao i s bivšom premijerkom Alenkom Bratušek koja je sa svojom strankom u novom parlamentu izborila pet mandata, te da je i ona istoga mišljenja.

Naš je cilj sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Janše, rekao je Šarec, pojasnivši da se najprije sastao s Bratušek i Cerar jer mu se čini da su mu programski najbliži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!