20:33 / 04.01.2018.

Autor: HRT

Pahor: Napetosti sa Zagrebom riješiti strpljivim dijalogom

-

-

Foto: - / -

Slovenski predsjednik izjavio je da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Bruxelles, formalnim ili neformalnim kanalima, trebala poslati znak da pristaje na arbitražnu presudu, a to bi moglo smiriti sadašnje napetosti.
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Bruxelles, formalnim ili neformalnim kanalima, trebala poslati znak da pristaje na arbitražnu presudu, a to bi moglo smiriti sadašnje napetosti i donijeti konačni dogovor o provedbi presude.

Pitanje primjene arbitražne presude po mom je sudu rješivo uz strpljiv dijalog i ako Zagreb što prije pošalje poruku da granicu koja je presudom definirana kao konačno rješenje prihvaća, kazao je Pahor u govoru slovenskim diplomatima na Brdu kod Kranja, okupljenima na dvodnevnom redovnom savjetovanju.

U tome bi bila poželjna i aktivnija uloga Europska komisije, kazao je slovenski predsjednik, te dodao da će takva biti i njegova glavna poruka čelnicima EU-a i NATO-a s kojima se susreće u Bruxellesu početkom idućeg tjedna na prvom odlasku u inozemstvo od svog nedavnog reizbora na mjesto predsjednika države. Mišljenja sam da bi bilo korisno da se u napor za implementaciju granice aktivnije uključi Europska komisija koja je na određeni način i kumovala arbitražnom sporazumu, kazao je slovenski predsjednik koji je 2009. supotpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!