Palma de Mallorca dopušta najviše tri kruzera dnevno

06.05.2022.

11:14

Autor: I.Z./HRT/Hina

Palma de Mallorca dopušta najviše tri kruzera dnevno

Palma de Mallorca dopušta najviše tri kruzera dnevno

Foto: - / Shutterstock

Palma de Mallorca, luka s 419.400 stanovnika na španjolskom otoku Mallorci, ograničila je uplovljavanje turističkih kruzera na tri po danu čime je nakon Dubrovnika postala drugi grad na Mediteranu s ovakvom mjerom, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

- Turizam treba biti uravnotežen zbog stanovnika koji ondje žive. Potrebno je poštivati njihova prava, rekla je predsjednica autonomne vlade Balearskih otoka Francina Armengol.

Balearski otoci - Mallorca, Ibiza, Menorca i Formentera - popularna su destinacija turistima iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Neki dijelovi bili su prenapučeni turistima prijašnjih godina pa je regionalna vlada dogovorila s Međunarodnom udrugom kruzerskih linija (CLIA) da u luku Palma de Mallorca do 2023. godine smiju uplovljavati maksimalno tri kruzera dnevno. Samo jedan od njih smije biti megakruzer s više od 5.000 putnika.

Jedino će tijekom ove ljetne sezone, već započete, biti dopušten ulazak četiri kruzera ali samo tijekom 18 dana u čitavoj godini. Kruzeri u prosjeku ne smiju u jednom tjednu dovesti više od 8.000 turista.

Na Balearskim otocima živi 1,2 milijuna stanovnika. Dogovor tamošnje vlade i udruge kruzera postignut je nakon dvogodišnjih pregovora, okončanih u prosincu u Hamburgu, a sada je potpisan.

Španjolsku s 47 milijuna stanovnika posjetilo je u ožujku četiri milijuna turista. To je 70 posto gostiju iz rekordne 2019. godine. Nakon izbijanja koronavirusa 2020. godine to je ožujak s najviše turista u zadnje dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!