11:56 / 09.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Pandemija potiče antisemitizam

Brzi testovi za koronavirus

Brzi testovi za koronavirus

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Pandemija covida-19 raspirila je antisemitsku retoriku i potaknula nove mitove i teorije zavjere koje okrivljuju Židove za aktualnu javnozdravstvenu krizu, navodi se u izvješću EU-a objavljenom u utorak.

U pandemiji je postao izraženiji antisemitizam, osobito na internetu, navodi se u izvješću Europske agencije za temeljna prava (FRA) iz Beča koje se temelji na službenim statistikama i podacima civilnih organizacija. Federacija židovskih zajednica u Češkoj konstatirala je tako povećanje cirkulacije govora mržnje na internetu što potiču teoretičari zavjere koji napadaju cjepiva i restrikcije.

Općenito, nedostatni podaci skrivaju realnost, upozorava FRA, jer rijetke države članice učinkovito bilježe antisemitske incidente. A neke, poput Mađarske i Poljske, nemaju nikakve službene podatke. Nemoguće je stoga provesti relevantne usporedbe, navodi se u izvješću.

Španjolska je na primjer zabilježila tri incidenta prošle godine. Francuska ih je pak zabilježila 339, a Njemačka 2351, najviše u razdoblju od 2010. do 2020. U mnogim zemljama velika većina incidenata nije prijavljena, bilo policiji ili nekoj drugoj instituciji, ističe se u dokumentu.

Antisemitizam je ozbiljan problem, ali, bez podataka, ne znamo koliko, komentirao je direktor agencije, po priopćenju, pozivajući europske zemlje da intenziviraju napore u cilju boljeg prikupljanja podataka. Tada ćemo se moći bolje boriti protiv mržnje i predrasuda, istaknuo je.

Bruxelles je u listopadu iznio svoju prvu strategiju za borbu protiv antisemitizma, u cilju suzbijanja mržnje na internetu, jačanja zaštite sinagoga i promicanja podučavanja o povijesti holokausta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!