22:33 / 27.02.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS, arhiva

Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu kao poglavar Katoličke Crkve i neće se vratiti u svoju domovinu Argentinu, rekao je u razgovoru preuzetom u knjizi "Zdravlje papa" čiji su najzanimljiviji dijelovi objavljeni u argentinskom dnevniku "La Nacion".


U tom razgovoru koji je u veljači 2019. u Vatikanu vodio s argentinskim novinarom i liječnikom Nelsonom Castrom, Sveti Otac kaže da razmišlja o smrti, ali je se ne boji. U odgovoru na pitanje kako gleda na svršetak svog života, Franjo kojemu su 84 godine, rekao je - Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Bit ću u Rimu. Neću se vratiti u Argentinu.

Kako navodi autor knjige "Zdravlje papa. Liječnik, urota i vjera. Od Lava XIII. do Franje" koja u ponedjeljak izlazi u Argentini, "ovo je prvi put da jedan papa progovara o svojem zdravlju tako jasno kako je to učinio Franjo".

Nekadašnji nadbiskup Buenos Airesa, Papa, rođen kao Jorge Bergoglio, rekao je i da mu Argentina ne nedostaje.

- Ne, ne nedostaje mi. Živio sam ondje 76 godina. No žaloste me njezini problemi, rekao je misleći pritom na gospodarsku krizu koja potresa tu južnoameričku zemlju.

Papa je primio cjepivo protiv Covida-19. Uz to što je u poodmakloj dobi, poglavar 1,3 milijarde katolika se smatra rizičnim: u 21. godini, 1957., prebolio je upalu plućne ovojnice, zbog čega mu je odstranjen dio desnog plućnog krila.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!