18:10 / 27.02.2021.

Autor: Jelena Perleta/Agenda/HRT

Sasvim drukčiji pogled na pariške krovove

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV/Agenda / HRT

Za uvrštavanje na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine mnoge države spremne su izdvojiti novac, godinama lobirati i uložiti velik angažman. Francuska će u utrku uskoro poslati jednog od ovih kandidata: festival vina u Arboisu, diljem svijeta poznati kruh baguett ili - pariške krovove. Najboljeg će odabrati ministrica kulture i predložiti predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji te teme smatra prioritetima.

Pariz iz zraka - sve nijanse sive boje, bljeskaju pod modrim nebom. Za to su zaslužni brižno čuvani i čuveni pariški krovovi. Ne služe krovovi samo kao zaštita od sunca i kiše. Ovi su već desetljećima inspiracija brojnim umjetnicima. Francuzi žele da - tako i ostane. Krovopokrivač Matthieu Guinamant ponosan je na svoje zanimanje. Kaže kako je njegov posao - umjetnost te da kao takav treba biti prepoznat. Sve je manje krovopokrivača.

Ali, nakon što su pariški krovovi postali kandidat da kao prepoznatljiv brend dobiju i zaštitu UNESCO-a, populariziralo se i zanimanje krovopokrivača, napominje Olivier Boileau Descamps, glavni tajnik Vijeća potpore za upis u listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

- Mislim da mnogi ljudi nisu upoznati s ovom profesijom i skeptični su. Što je ironično, jer se posao dobro plaća, zaposlenje je sigurno. UNESCO-ova titula zaštićenosti nalik je zlatnoj medalji i to će postati jasnije. Ovu će profesiju pretvoriti u zanatsku umjetnost. Ona za mene to već jest, ali sad će to biti i za druge ljude, dodaje Descamps.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Francuske svakako je baguett. A nije svaki baguett - francuski. Unutrašnjost tradicionalnog francuskog baguetta je 'krem' boje, sjajna i sa džepovima, a on je hrskav, tumači vlasnik pekarnica 'La Parisienne'. Svakog dana samo u Francuskoj proda se čak 6 milijuna baguetta. Francuzi ga tretiraju kao nacionalni ponos i jedu uz gotovo svako jelo.

Pa iako svi diljem svijeta vole bagete, francuski su pekari krenuli u utrku za UNESO-ovu prestižnu listu jer se boje da pred njima nije baš ružičasta budućnost, upozorava predsjednik Udruženja francuskih pekara Dominique Antract.

- Malo po malo, tradicionalni baguette, izrađen ručno i od kvalitetnih proizvoda - može nestati. Od pedesetih godina prošlog stoljeća izgubili smo 30.000 pekara - to znači oko 400 manje svake godine. Kultura baguetta nestaje u gradovima i selima. Važno je prepoznati ovu stručnost, jer možda uvijek imamo kruha, ali sve je manje kruha napravljenog po dobrim pravilima, kaže Antract.

Zaštita UNESO-a postala je, reći će kritičari, komercijalna poput izbora za miss, no svi žele biti na njegovoj listi. A Francuzima su njihovo vino, kruh i pariški krovovi stvar nacionalnog ponosa i najbolji mogući veleposlanici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!