Pariz pod policijskim nadzorom, prosvjednici krenuli prema Bruxellesu

13.02.2022.

12:02

Autor: V.K./HRT/Hina

Pariz pod policijskim nadzorom

Pariz pod policijskim nadzorom

Foto: Clement Lanot / via REUTERS

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u prosvjedu protiv COVID putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te krenulo prema Bruxellesu, gdje unatoč zabrani belgijskih vlasti kane prosvjedovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije kazao je da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio bi ih sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", koji je pokrenut po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treći tjedan zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja.

No belgijske su vlasti zabranile demonstracije "motornim vozilima" u Bruxellesu te objavile da su poduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada".

Pariška je policija u nedjelju na Twitteru objavila da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije "konvoj slobode".

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

Prosvjednici protiv COVID propusnica, ali i protiv predsjednika Emmanuela Macrona, u subotu nisu uspjeli blokirati francuski glavni grad, što im je bio plan.

Policija je uhitila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvješću.

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje prosvjednike.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Elizejskih poljana, ali ih je policija postupno uklonila s pomoću suzavca.

Takozvani "konvoj slobode" u Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv COVID-a osiguravaju pristup velikom broju mjesta otvorenih za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike koji su demonstrirali protiv skuplje energije.

U subotu je uhićen i jedan od vođa "žutih prsluka" Jerome Rodrigues.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!