09:51 / 13.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Pariz obilježava godišnjicu napada na Charlie Hebdo

Foto: ilustracija, Gautheron Pierre/ABACA/PIXSELL

Foto: ilustracija, Gautheron Pierre/ABACA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najgori je to teroristički napad u povijesti Francuske. U studenome 2015. godine ubijeno je 130 ljudi.
Pariz obilježava petu godišnjicu najgoreg terorističkog napada u svojoj povijesti u kojem je u studenom 2015. godine ubijeno 130 ljudi. U terorističkim napadima pripadnika Islamske države 13. studenoga 2015. ubijeni su posjetitelji koncerta u dvorani Bataclan, terasa lokalnih kafića i stadiona Stade de France.

Gradonačelnica Anne Hidalgo i premijer Jean Castex odat će počast žrtvama na šest lokacija stradanja. Od siječnja 2015., kad je ubijeno 17 ljudi u napadu na središte satiričkih novina Charlie Hebdo i košer tržnicu, u Francuskoj je u terorističkim činovima ubijeno više od 260 ljudi.

Ceremonije u petak događaju se samo dva tjedna nakon novih napada. Predsjednik Emmanuel Macron krenuo je snažniji obračun sa svim vidovima radikalnog islamizma, nakon čega je dio muslimanskih država pozvalo na bojkot francuskih proizvoda.

Osumnjičeni za povezanost s napadima u siječnju 2015. trenutno su na suđenju. Suci su pokrenuli proces i protiv 20 pojedinaca osumnjičenih za povezanost s napadima u studenom iste godine, uključujući jedinog preživjelog člana skupine koje je izvela napad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!