14:46 / 28.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Parlament za vraćanje Puigdemonta na čelo Katalonije

-

-

Foto: - / -

U katalonskom parlamentu izglasovana je i deklaracija kojom se traži oslobađanje pritvorenih dužnosnika.
Katalonski parlament, u kojem većinu mjesta imaju zagovornici neovisnosti, izglasovao je Carlesu Puigdemontu pravo da bude izabran za predsjednika vlade, što je prvi korak u njihovu pokušaju da ga vrate na čelo pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika.

Tri stranke za neovisnost Zajedno za Kataloniju (JXC), Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) - koje imaju od 70 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni, donijele su rezoluciju kojom bivši predsjednik vlade ima pravo biti predsjednikom Katalonije.

Pokrajina na obali Sredozemnog mora već je tri mjeseca bez vlade, a izglasovana rezolucija neće trenutačno promijeniti političku paralizu ondje. Rezoluciju su donijeli zagovornici neovisnosti nakon što je u Njemačkoj uhićen Puigdemont, koji u pritvoru čeka odluku njemačkih sudaca o izručenju Španjolskoj. Do odluke bi moglo proteći 60 dana.

Prosvjednici u Kataloniji blokirali ceste zbog Puigdemontova pritvaranja

Puigdemont, uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga, optužen je za pobunu protiv Španjolske te korištenje javnog novca za organiziranje protuustavnog referenduma u listopadu koji je doveo do izglasavanja uspostave republike Katalonije u parlamentu u Barceloni. U petak je potvrđena optužnica za 25 katalonskih dužnosnika.

U katalonskom parlamentu izglasovana je i deklaracija kojom se traži oslobađanje pritvorenih dužnosnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!