Pavić: Očekujemo neke od jačih resora u Bruxellesu

30.07.2019.

20:23

Autor: HRT

default error photo
Nekoliko se tema iskristaliziralo kao bitno u razogovoru s von der Leyen. To su ravnomjerni razvoj Europe, završetak proračuna EU i pitanje demografije, istaknuo je ministar Pavić.
Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Hrvatsku, kao četvrtu zemlju EU-a nakon što joj je Europski parlament dao povjerenje za idućih pet godina.

U Banskim dvorima razgovarala je s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima o brojnim temama , među ostalim i o svom budućem timu. Zatražila je od svake članice EU-a da do 26. kolovoza istakne po dvoje kandidata za povjerenike EU-a. Rok za predaju kandidatura ističe 26. kolovoza, no naš reporter Gordan Žvanović doznaje kako će imena naših kandidata biti poznata za dva tjedna. Hrvatska će imenovati dva ili tri kandidata iz različitih resora.Očekivanja Hrvatske u pogledu imenovanja nisu skromna. Naime, Von der Leyen je najavila ispravljanje nepravde "budući da su pri preuzimanju ključnih pozicija u EU institucijama zemlje srednje i istočne Europe ostale kratkih rukava". Osim toga premijer Plenković, kao jedan od pregovarača odigrao je ključnu ulogu u njezinu imenovanju.

Potvrdio je to u Temi dana i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić. Kazao je kako će premijer Plenković imena uputiti u sljedeća dva tjedna. Spominju se ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Dubravka Šuica.

- Očekujemo neke od jačih resora. Svjesni smo da jugoistočna Europa u ovoj podjeli poslova nije dobila značajnije pozicije. Licitira se s mnogim imenima, i s mojim, ali je odluka o tome na predsjedniku Andreju Plenkoviću i užem vodstvu Vlade, kazao je Pavić. Na pitanje bi li on prihvatio funkciju u Komisiji, ponovio je kako ne bi odgovarao na hipoteska pitanja.- Koliko je to bitno govori činjenica da će gospođa von der Leyen doći u Hrvatsku i 20. studenog kada će biti kongres Europske pučke stranke, tako da u prvih šest mjeseci otkako je izabrana, ona će dva puta biti u Hrvatskoj. Što dovoljno govori i o važnosti Hrvatske i kako smo se od zemlje koja je samo prije šest godina ušla, doveli do toga da ćemo voditi i predsjedati Europskom unijom sljedeće godine, rekao je Pavić koji se u nastavku Teme dana osvrnuo na posjet izabrane predsjednice EK Hrvatskoj.

Partnerstvo s EU-om u demografskoj politici

- Nekoliko se tema iskristaliziralo kao bitno. Ravnomjerni razvoj Europe, druga komponenta je završetak proračuna EU i treći je pitanje demografije. Zatražili smo partnerstvo i da se investiraju sredstva u demografske politike, koja muči i ostalih desetak zemalja EU i upravo na inicijativu Hrvatske ušla je u program Vijeća i nadamo se da će ući i u program Europske komisije, kazao je .

Pojednostavljenje povlačenja sredstava iz EU fondova

- Svakako će biti pojednostavljenje procedura i sustava, da bude lakši korisnicima, želimo se ugledati na one najuspješnije neke lekcije koje smo naučili u apsorpciji fondova implementirati u sljedeće razdoblje. Ono što nam zasad  slijedi za predsjedanje je velika prilika i velika čast da će Hrvatska imati priliku zatvarati proračun EU. Ono što nam je ključno je da zadržimo nacionalnu stopu financiranja.

Pogledajte cijelu emisiju:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!