Pedro Sanchez: Finska i Švedska na samitu NATO-a u lipnju u Madridu

16:47 / 24.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Silueta Pedra Sancheza

Silueta Pedra Sancheza

Foto: Albert Gea / REUTERS

Švedska i Finska, koje su prošli tjedan predale službenu kandidaturu za pristupanje NATO-u, bit će nazočne na samitu Saveza u Madridu u lipnju, rekao je u utorak španjolski premijer na forumu u Davosu.

Naravno da će dvije nordijske zemlje biti u Madridu na samitu koji se održava od 28. do 30. lipnja, odgovorio je Pedro Sanchez, kojem je pitanje o tome postavio predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brende.

- To su dvije velike demokracije i vjerujem da je vrlo važno da ih imamo u svojstvu saveznica NATO-a, nastavio je Sanchez.

- Atmosfera, aktualni kontekst i politička želja saveznika je raditi na pitanju tih dviju zemlje, rekao je španjolski socijalistički čelnik.

On je naglasio da će Španjolska ubrzati parlamentarni proces kada dođe do ratifikacije pristupanja tih dviju zemalja.

Kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska službeno su prošli tjedan podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska se usprotivila članstvu dviju zemalja u Savezu.

Sanchez je rekao da će glavni cilj samita u Madridu biti jedinstvo saveznika i jedinstvo između NATO-a i EU-a.

Neformalna večera tijekom samita između zemalja EU-a i NATO-a je u pripremi, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!