15:35 / 24.03.2018.

Autor: HRT

Pejčinovi Burić pozvala na jaču suradnju iseljene i domovinske Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Vi ste svaki ponaosob u svom području ovdje naši veleposlanici. Vaš uspjeh je i uspjeh Hrvatske. Kroz vaše ime se vidi i bolja Hrvatska, kazala je ministrica nazočnima.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku s Hrvatima u njemačkom Bad Homburgu pozvala je na jačanje suradnje između iseljene i domovinske Hrvatske, ocijenivši da su oni veleposlanici domovine u tuđini te da je njihov uspjeh i uspjeh Hrvatske.

Šefica diplomacije stigla je Bad Homburg u pokrajini Hessen, jednoj od najrazvijenijih njemačkih pokrajina, kako bi sudjelovala na svečanosti dodjele nagrade "Večernjakova domovnica 2018". Nagrada najuspješnijim Hrvatima izvan domovine, prema glasovima čitatelja Večernjeg lista, dodjeljuje se 12. put u više kategorija - sporta, kulture, showbiza, događaja godine - a svečanosti se pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Možemo i trebamo zajedno više. Vi ste svaki ponaosob u svom području ovdje naši veleposlanici. Vaš uspjeh je i uspjeh Hrvatske. Kroz vaše ime se vidi i bolja Hrvatska, kazala je ministrica nazočnima.

Ovo današnje druženje je nazvala prilikom za daljnje razgovore o međusobnim odnosima - "odnosima Republike Hrvatske i vas i vaših nastojanja na očuvanju identiteta, na uspostavljanju boljih odnosa i zajedničkim inicijativama, ali da vidimo i gdje su izazovi". "Znamo sami da novo vrijeme donosi i nove izazove, vi pripadate različitim skupinama Hrvata izvan domovine. Neki su došli davno, prosječni Hrvat u Njemačkoj je tu 28 godina, i većinski su ljudi tu u drugoj, trećoj generaciji", kazala je ministrica i poručila da će njezino ministarstvo te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske učiniti sve kako bi onima koji će trajno ostati u inozemstvu pomogli u očuvanju identiteta.

Izrazila je zadovoljstvo malo poznatim podacima o povratku "dobrog broja Hrvata" druge i treće generacije iz Njemačke i drugih krajeva.
"Mislimo da je to u vremenu kada nam puno mladih odlazi iz Hrvatske jako važno", kazala je ministrica.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je kazao da su nominacije za nagradu "Večernjakova domovnica" pokazatelj "izvrsnosti" iseljenih Hrvata, a da ovim okupljanjem pokazujemo "našu ujedinjenost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!