07:24 / 25.06.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Pejčinović Burić na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE-a

Foto: mvep.hr

Foto: mvep.hr

Foto: - / -

Kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe izvijestit će o aktivnostima Odbora i VE-a u sklopu hrvatskog predsjedanja.
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu.

Ministrica je pred parlamentarnim izaslanstvima država članica Vijeća Europe predstavila program i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe te u svojstvu predsjedavajuće izvijestila o aktualnostima u okviru Odbora ministara i odgovarala na pitanja parlamentarnih zastupnika.

Tijekom boravka u Strasbourgu, ministrica Pejčinović Burić održala je niz sastanaka u različitim formatima, prilikom kojih se raspravljalo o mogućoj reformi Vijeća Europe te temama na dnevnom redu Parlamentarne skupštine. Ovom prigodom izražena je spremnost Hrvatske da svojim angažmanom u svojstvu predsjedateljice pridonese dijalogu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja.

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s novoizabranom predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lilianom Maury-Pasquier te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, s kojim je razgovarala o ključnim pitanjima vezanim za rješavanje aktualnih izazova i budućeg djelovanja Vijeća Europe.

Srbijanski zastupnik vrijeđao Hrvatsku i Hrvate

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe dok je ministrica Pejčinović Burić kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe odgovarala na pitanja zastupnik iz Srbije je grubo uvrijedio Hrvatsku kazavši kako je Hrvatsku osnovao zločinac i fašist te upitao kad će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, Sanja Putica, zatražila je odmah nakon incidenta sastanak kod predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier te apelirala da se ovakva razina komunikacije, iznošenja neistina i uvreda zaustavi u Parlamentarnoj skupštini, a poglavito jer se radi o državi koja predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Predsjednica Pasquier je kazala kako je nastup zastupnika iz Srbije bio neprihvatljiv i nije u skladu s poslovnikom PSVE te kako će to prenijeti i voditeljici izaslanstva Srbije u PSVE, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!