Pejčinović Burić traži od Rusije da Navaljnog i Murzu pusti na slobodu

06.08.2023.

21:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić

Foto: Nicolas Rosès / ABACA /PIXSELL

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić zatražila je u nedjelju od Rusije da pusti na slobodu zatočene kritičare Kremlja Alekseja Navaljnog i Vladimira Karu Murzu.

- Kao što je Vijeće Europe ponovilo u nekoliko prilika, Aleksej Navaljni, sukladno s privremenim mjerama Europskog suda za ljudska prava od 16. veljače 2021. i Vladimir Kara-Murza moraju biti pušteni bez odgode, rekla je hrvatska diplomatkinja u priopćenju.

Od ruskih vlasti je također zatražila da rasvijetle pokušaje ubojstava Navaljnog, koji je osuđen na 19 godina zatvora i Murze koji je dobio 25 godina iza rešetaka.

- Ozbiljno sam zabrinuta zbog pojačanih represivnih pokušaja da se utišaju legitimne kritike protivnika, aktivista i običnih građana dok Rusija nastavlja sa svojom brutalnom agresijom protiv Ukrajine, rekla je Pejčinović Burić. Zgrožena sam do koje razine ruske vlasti očigledno nastavljaju kršiti jamstva poštenog suđenja i pravnog postupka, kao i druga prava dvojice opozicijskih političara. Stalni propust da se provede pravda na nepristran način razotkriva arbitrarnu i proizvoljnu prirodu postupaka koji ostavljaju malo sumnje o ciljevima političke odmazde koja stoji iza njihovih osuda, dodala je.

Vijeće Europe će nastaviti stajati u punoj solidarnosti s njima i podržavati njihova ljudska prava na sve načine na koje može u skladu sa svojim mandatom, piše u priopćenju.

Moskovski sud je krajem srpnja potvrdio kaznu od 25 godina zatvora Vladimiru Kara-Murzi, jednom od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Četrdesetjednogodišnjem britansko-ruskom disidentu izrečena je oštra kazna u travnju, a osuđen je, između ostalog, za veleizdaju.

Navaljni, glavni politički protivnik Kremlja koji već služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u neljudskim uvjetima, osuđen je u petak na 19 godina zatvora za "ekstremizam" na suđenju zatvorenom za javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!