22:03 / 18.06.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Pejčinović Burić u Strasbourgu otvorila konferenciju o zaštiti manjina i manjinskih jezika

-

-

Foto: - / -

Konferencija je posvećena obilježavanju 20. godišnjice stupanja na snagu Okvirne konvencije o zaštititi nacionalnih manjina i Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić otvorila je u Strasbourgu konferenciju o zaštiti nacionalnih manjina i manjinskih jezika u Europi, organiziranu u sklopu šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Konferencija je posvećena obilježavanju 20. godišnjice stupanja na snagu Okvirne konvencije o zaštititi nacionalnih manjina i Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, najvažnijih međunarodno-pravnih instrumenata za zaštitu nacionalnih manjina na europskoj razini.

Ministrica Pejčinović Burić je u svom obraćanju naglasila da je Hrvatska bila među prvim potpisnicama obaju dokumenata, što svjedoči o važnosti koju pridaje pitanju zaštite nacionalnih manjina. Osvrnula se na hrvatsko zakonodavstvo u ovom području, naglasivši da Hrvatska prednjači u broju ustavno priznatih nacionalnih manjina u Europi, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Uz hrvatsku ministricu na otvaranju je sudjelovao i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjrn Jagland, koji je prigodom svog službenog posjeta Zagrebu u travnju 2018. istaknuo visoku razinu zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te profesorica Vesna Crnić-Grotić, predsjednica Odbora stručnjaka za Europsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima Vijeća Europe, izvijestilo je ministarstvo.

Ministrica je također moderirala panel Manjine i manjinski jezici u Europi koja se mijenja.

Glavni organizator dvodnevnog događanja bio je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade u suradnji s Vijećem Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!