Petero poginulo u poplavama na grčkom otoku

10.08.2020.

09:20

Autor: I.D./HINA

Foto: Sotiris Dimitropoulos/Eurokinissi via REUTERS

Foto: Sotiris Dimitropoulos/Eurokinissi via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Doživljavamo noćnu moru, koristimo sva moguća sredstva za borbu protiv poplava, rekla je Ana Fanis Spanos, zastupnica iz središnje regije Grčke.
Petero ljudi, uključujući dijete, poginulo je, a još jedna osoba nestala je u nedjelju, dok su bujice i poplave zahvatile grčki otok Eviju, oštetivši desetke kuća i blokirajući ceste.

Osmomjesečna beba u nedjelju je pronađena mrtva u kući u selu Politici, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe. Djetetovi roditelji nisu ozlijeđeni.

- Nekoliko sati ranije, muškarca i ženu, oboje u 80-ima, vatrogasci su pronašli u nesvijesti u dvjema kućama u istom selu, rekao je glasnogovornik. U bolnici je potvrđeno da su mrtvi.

Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias ranije je rekao da je pet osoba poginulo, a dvije nestale.

No, glasnogovornik mjesnih hitnih službi rekao je AFP-u kasnije tijekom dana da je "žena pronađena živa, spasioci traže drugu nestalu osobu, muškarca".

Novinska agencija ANA javila je da je helikopter uočio nestalu ženu, koju su poplave izbacile iz njezina doma u selu Burci.

Dvoje drugih ljudi koji su umrli, 74-godišnji muškarac i 73-godišnja žena, također su iz Burcija, prenijela je agencija.

Premijer Kirijakos Micotakis izrazio je "duboku bol zbog gubitka života" i rekao da će u ponedjeljak posjetiti Eviju, drugi najveći grčki otok nakon Krete.

'Noćna mora'

Vodene bujice blokirale su ceste na zapadu Evije koja leži oko 100 kilometara sjeveroistočno od Atene. Neki turisti nisu mogli napustiti kamp na otoku, javlja ANA.

- Doživljavamo noćnu moru, koristimo sva moguća sredstva za borbu protiv poplava, rekla je Ana Fanis Spanos, zastupnica iz središnje regije Grčke.

Oluja Talia zahvatila je u subotu nekoliko područja kopnene Grčke, iako se u nedjelju vrijeme poboljšalo. Stotine domova potopljeno je u Politici i nekoliko okolnih sela. Zbog blokiranih cesta vatrogasna vozila nisu uspjela doći do pogođenih mjesta.

Dvije rijeke preplavile su obale i prekrile ceste blatom, rekle su mjesne vlasti. Poplavljena su prizemlja mnogih kuća.

U akciji spašavanja sudjeluje oko 100 vatrogasaca i dva helikoptera te obalna straža.

- Prošle godine smo imali požare, ove godine poplave, rekao je stanovnik sela Psahna za televiziju ERT.

Zbog nedovoljne kontrole izgradnje i planiranja, poplavljene kuće su česta pojava u Grčkoj.

U studenom 2017. u poplavama su poginule 24 osobe u Mandri, selu u industrijskoj regiji 30 kilometara zapadno od Atene. Blatne bujice preplavile su tisuće zgrada, domova, trgovina i tvornica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!