15:36 / 19.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Petir: Slovenska politika 'od terana do Pirana'

-

-

Foto: - / -

O tome što Slovenija zapravo traži od EK te kada možemo očekivati službenu reakciju Komisije, razgovarali smo u Studiju 4 s europarlamentarkom Marijanom Petir.
Slovenija je pomalo razočarana mlakom reakcijom Europske komisije na najavu tužbe protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude o granici. Komisija je poručila da će slovensko pismo proučiti te i dalje nudi pomoć, odnosno posredovanje u rješavanju arbitražnog spora između dvije zemlje članice. O tome što Slovenija zapravo traži od EK te kada možemo očekivati službenu reakciju Komisije, razgovarali smo u Studiju 4 s europarlamentarkom Marijanom Petir.

Marijana Petir ponovila je kako Slovenija cijelo vrijeme traži posredovanje Europske komisije, a EK nije stranka u postupku kad je riječ o našem graničnom sporu te svi pokušaji sa slovenske strane da navedu EK da zauzme njihovu stranu završavaju neupješno. Pojasnila je kako se Komisija može očitovati u roku od tri mjeseca, ali i ne mora. Ako se komisija ne očituje, Slovenija može podnijeti tužbu sudu u Luksemburgu, ali to može napraviti samo u "suglasju s Hrvatskom". Svima je jasno da za ovakav postupak Slovenija nema ni razloga ni temelja i da se nećemo usuglasiti da s njima podižemo tužbu u Luksemburgu, izjavila je Petir.

Navela je kako u pravnoj proceduri postoji mogućnost da Europska komisija podigne tužbu protiv Hrvatske, no to je neizgledno s obzirom na dosadašnje reakcije Komisije. Sve do sada viđeno upućuje na to "da Slovenija puše u prazno", naglasila je. Sloveniji Marijana Petir zamjera što svoju vanjsku politiku gradi na Hrvatskoj. Oni nemaju nikakvu vanjsku politiku i mi nekada znamo u šali reći da se njihova vanjska politika naziva "od terana do Pirana".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!