20:18 / 17.11.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Petr Fiala postat će češki premijer 26. studenog

Petr Fiala

Petr Fiala

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Češki predsjednik Miloš Zeman imenovat će vođu opozicije Petra Fialu novim premijerom 26. studenog, nakon pobjede na izborima prošloga mjesea, kazao je Fiala nakon sastanka s predsjednikom u srijedu.

Koalicija desnog centra Zajedno, koju je predvodio Fiala, zajedno je s koalicijom progresivne Piratske stranke i liste nezavisne liste gradonačelnika STAN osvojila je većinu na parlamentarnim izborima 8-9. listopada, pobijedivši stranku ANO premijera na odlasku Andreja Babiša.

Promjena vlasti događa se dok u Češkoj raste broj zaraženih covidom-19. U utorak je zabilježeno rekordnih više od 22 tisuće novih slučajeva.

Premijer Babiš u srijedu rekao da će vlada onemogućiti necijepljenima pristup javnim događajima i uslugama od idućeg tjedna.

Fiala (57), profesor politologije i vođa Građanske demokratske stranke od 2014., kazao je da će njegov tim uskoro predstaviti prijedloge za borbu protiv pandemije.

Glasnogovornik Zemana, koji je u bolnici od 10. listopada, kazao je kako očekuje da će predsjednik uskoro bit pušten iz bolnice te je potvrdio da Fiala preuzima vlast 26. studenog.

Fiala je kazao novinarima kako očekuje da će vlada biti potvrđena u roku od tri tjedna.

Budući češki premijer rekao je da će smanjiti deficit proračuna za 2022. koji bi prema trenutnim projekcijama trebao iznositi 377 milijardi kruna, nešto manje od 17 milijardi dolara, što je 4, 4 posto BDP-a.

- Proračun je neprihvatljiv, to bi samo ubrzalo inflatornu spiralu. Moramo ga promijeniti, poručio je.

Fiala kaže da će njegov stranački kolega Zbynek Stanjura preuzeti ministarstvo financija, dok je Piratska stranka nominirala Jana Lipavskog, koji je poznat po oštrom stavu prema Rusiji, za ministra vanjskih poslova.

Stranke pobjednice na izborima obećale su povećati izdvajanja za obranu, kako bi ispunili preporuke NATO-a o dva posto proračuna za obranu.

Također su obećali smanjiti deficit kako bi ispunili kriterije za usvajanje eura, iako nisu obećali konkretne korake u tom smjeru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!