Petr Pavel prisegnuo za predsjednika Češke

09.03.2023.

16:35

Autor: M.M./Hina/HRT

Petr Pavel prisegnuo za predsjednika Češke

Petr Pavel prisegnuo za predsjednika Češke

Foto: Eva Korinkova / Reuters

Petr Pavel, bivši češki vojni zapovjednik i visoki dužnosnik NATO-a, u četvrtak je prisegnuo za novog češkog predsjednika.

Pavel je u drugom krugu izbora u siječnju pobijedio bivšeg premijera, multimilijardera Andreja Babiša.

Pavel je snažan pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Europskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na odlazećeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom.

Pavel, liberal koji je bio neovisni kandidat, uz podršku vlade desnog centra, slao je poruke jedinstva nakon Zemana koji je vladao dva mandata od po pet godina.

Češki predsjednici nemaju velike ovlasti no imenuju premijera i čelnike središnje banke, sukreatori su vanjske politike, imaju veliki utjecaj na javno mnijenje i mogu poticati vladu na usvajanje politika.

Pavel snažno podržava nastavak vojne pomoći Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske invazije. Novi predsjednik zagovara i usvajanje eura, što je tema koju je niz vlada izbjegavao.

Također podržava istospolni brak i druge progresivne politike.

Karijerni vojnik, Pavel se pridružio oružanim snagama u vrijeme komunizma te ga je Francuska nagradila za njegov mirotvorni mandat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih. Kasnije je postao general te čelnik NATO-vog vojnog odbora. Na toj funkciji je bio tri godine, prije umirovljenja 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!