Pfizer spreman izmijeniti ugovor s EU-om o opskrbi cjepivom protiv COVID-a

15.03.2023.

11:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Pfizer spreman izmijeniti ugovor s EU-om o opskrbi cjepivom protiv COVID-a

Pfizer spreman izmijeniti ugovor s EU-om o opskrbi cjepivom protiv COVID-a

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Američki farmaceutski div Pfizer spreman je Europskoj uniji isporučiti manje cjepiva protiv COVID-a-19, uz produljeno razdoblje isporuka, izvijestio je Finacial Times, pozivajući se upućene izvore.

Pfizer je spreman smanjiti broj doza koje isporučuje za 40 posto i odgoditi isporuke, a od EU-a traži da plati naručene doze koje neće biti proizvedene, izvijestio je u utorak FT.

Ugovor o opskrbi cjepivom produljio bi se za tri godine, do 2026.

- Suradnjom smo postigli značajno smanjenje doza, produljenje našeg ugovora daleko nakon 2023. i sigurnu opskrbu, budu li potrebne dodatne doze, rekla je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

- Ako želimo izmijeniti isporuke cjepiva, moramo se dogovoriti, dodala je Kyriakides.

Novi uvjeti predstavljeni su ministrima zdravstva članica EU-a na privatnom sastanku, navodi se u izvješću, a usprotivile su im se četiri zemlje članice, uključujući Poljsku.

Bugarski ministar zdravstva Assen Medzhidiev rekao je da se njegova zemlja, Poljska, Mađarska i Litva protive predloženom sporazumu o višku cjepiva.

Medzhidiev je dodao kako vjeruje da ni druge članice EU-a neće podržati predloženi sporazum u sadašnjem obliku.

- Izmjena koju Pfizer predlaže (...) nama je, jasno, neprihvatljiva, s obzirom na kritičnu situaciju s prevelikim zalihama cjepiva u Bugarskoj i na neopravdano financijsko opterećenje za proizvode namijenjene uništenju, rekao je Medzhidiev.

- Pozivamo Komisiju da se vrati za pregovarački stol, vodeći računa u potpunosti o mandatu koji je dobila. Dok se ne pronađe rješenje, sve isporuke moraju biti zaustavljene, kazao je.

Pfizer nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je o pregovorima Bruxellesa s Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom izvijestio u siječnju, u uvjetima viška cjepiva protiv COVID-a-19 širom svijeta. Problem prekomjernih zaliha posebno je izražen u Europi.

Pregovori su uključivali mogućnost da Pfizer za 500 milijuna smanji isporuku doza koje se EU obvezao kupiti u ovoj godini, a EU bi zauzvrat plaćao višu cijenu, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!