13:00 / 27.11.2019.

Autor: HRT

Picula imenovan izvjestiteljem EP-a za preporuke za zapadni Balkan

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana.
Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljuje ured u priopćenju te dodaje da je cilj izvješća i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja,.

- Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tijekom ovog mandata - zaključio je Picula.

- Iznimno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg summita u Zagrebu. U suradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija - istaknuo je.

- Učinivši pogrešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini.
Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora - poručio je Picula.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU-om dijele zajedničku povijest, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU-a za njihovo članstvo ostaju otvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!