10:10 / 02.06.2020.

Autor: HRT

Picula imenovan za stalnog izvjestitelja EU parlamenta za odnose sa SAD-om

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Riječ je o dužnosti u kojoj će Tonino Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država, te će u tim odnosima predstavljati i Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta i svoju parlamentarnu grupaciju Socijalista i demokrata.

Među prioritetnim temama kojima će se zastupnik Picula baviti bit će i jednakost građana svih članica Europske unije u odnosima s SAD-om, što se u hrvatskom slučaju odnosi posebno na pitanje ukidanja viza za putovanje u SAD, kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja, dvije teme na kojima će se posebno angažirati.

- Kolegice i kolege u EP ukazale su mi veliko povjerenje ovim imenovanjem, jer odnosi s SAD-om su jedna od najvažnijih europskih tema ovog mandata. Gledajući konkretni trenutak, val opravdanih prosvjeda protiv rasističkog nasilja koji su od prošlog tjedna preplavili SAD, brutalnost policije prema prosvjednicima i medijima koji svjedoče o ugrožavanju demokratskih standarda u toj zemlji dokazuju kako je odnosima s tom zemljom potrebno pristupiti s dužnom pažnjom, posebno kad EU i sama vodi borbu s antidemokratskim snagama u nekim od svojih članica, komentirao je Picula.

Piculine će obveze na ovoj dužnosti uključivati i izradu svih izvješća vezanih uz SAD, koje Odbor za vanjske poslove EP odluči realizirati u ovom mandatu.

Govoreći o širem kontekstu odnosa Sjedinjenih država i Europske unije, Picula je istaknuo da smo svjedoci golemog porasta neizvjesnosti u međunarodnim odnosima, koja je u velikoj mjeri posljedica već neko vrijeme prisutnih, gotovo imperijalnih ambicija geopolitičkih takmaca Europske unije.

- To su zemlje koje ne promoviraju demokratske standarde i vladavinu prava. Štoviše, radi se o zemljama u kojima su u tijeku procesi slabljenja demokratskih institucija. Uz novonastalu ekonomsku krizu kao posljedicu pandemije korona virusa, ali i neizvjesnu budućnost starih partnerstava, Europska unija mora pronaći svoj vanjskopolitički put koji će pomiriti unutarnje odnose u Uniji i artikulirati svoju novu ulogu pametne sile, tzv. smart power, što je od presudne važnosti za našu zajedničku europsku budućnost, ističe Picula.

Odnosi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, gospodarski, politički i sigurnosni, ušli su u najneizvjesnije razdoblje u šezdesetogodišnjoj povijesti Unije, prije svega zbog nepredvidivosti poteza trenutne američke administracije i otvorenog rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji u studenom ove godine.

Upitna je i budućnosti multilateralnog poretka, koji zbog pritiska snažnih geopolitičkih igrača zahtjeva novo promišljanje od strane Europske unije, stoji u priopćenju iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!