Picula nominiran za EU Oscara u kategoriji energetike

12.02.2020.

13:58

Autor: HINA/HRT

default error photo
Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula nominiran je za EU Oscara u kategoriji energetike, priopćio je ured zastupnika.
Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula nominiran je za EU Oscara u kategoriji energetike, priopćio je ured zastupnika.

Picula je istaknuo da je nominacija "priznanje njegovom dugogodišnjem radu, a prije svega priznanje europskim otočanima koji su prepoznali energetsku tranziciju kao prioritet i učinili moju inicijativu uspješnom".

Jedan od prioriteta zastupnika Picule bio je uključiti geografski ugrožena područja u europske politike. Predložio je 2016. pripremni akcijski plan i podnio amandman na europski proračun kojim je osigurao dva milijuna eura. To je rezultiralo stvaranjem Inicijative za čistu energiju za EU otoke kroz koju je zatim uspostavljeno Tajništvo za otoke Europske komisije, navodi se u priopćenju.

U Inicijativu je uključeno više od 40 otočnih zajednica diljem Europe, a uspjeh Inicijative potvrdila je i Europska komisija uvrstivši je u Europski zeleni plan.

Picula je u novom mandatu Europskog parlamenta izabran za predsjednika Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), koja od nekadašnjih osamdeset danas okuplja 114 zastupnika Europskog parlamenta iz čak 24 zemlje članice EU, dodaje se u priopćenju.

U kategoriji energetike nominirani su još finska eurozastupnica Henna Virkkunen (EPP) i Poljak Jerzy Buzek (EPP).

Odluku o nominacijama donio je žiri Parliament Magazinea, a pobjednik ili pobjednica znat će se u ponedjeljak, 17. veljače 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!