20:50 / 03.07.2019.

Autor: V.K./HRT

Picula: Razina frustracije u Europskom parlamentu je velika

-

-

Foto: - / -

Buran dan nakon još burnije večeri u institucijama Europske unije. Nakon dogovora koji je Europsko vijeće sinoć postiglo u Bruxellesu, zastupnici devetog saziva Europskog parlamenta izabrali su novog predsjednika.
Buran dan nakon još burnije večeri u institucijama Europske unije. Nakon dogovora koji je Europsko vijeće sinoć postiglo u Bruxellesu, zastupnici devetog saziva Europskog parlamenta izabrali su novog predsjednika.

U drugom krugu glasovanja izabran je 62-godišnji talijanski socijaldemokrat Avid-Maria Sassoli koji će tu funkciju obnašati dvije i pol godine, nakon čega će se na njegovo mjesto birati kandidat iz redova pučana.

O Ursuli von der Leyen, kandidatkinji za predsjednicu Europske komisije, odlučivat će se tek za dva tjedna, na idućoj sjednici Europskog parlamenta.  O tome su govorili u emisiji „Tema dana“ zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Tonino Picula.

Šuica je rekla kako je teško bilo postići konsenzus s obzirom na izborne rezultate i dodala kako je Europa jedan veliki kompromis i kako bi bila sretnija da se poštovao proces špicen kandidata.

- Danas smo ipak postigli dogovor koji je rezultirao izborom predsjednika parlamenta. Izabrano je i 10 potpredsjednika parlamenta od kojih je 5 iz redova pučana. Dogovoreno je da pučani liberali i socijalisti imaju nepisanu koaliciju, rekla je.

Picula je naglasio kako je najveća žrtva ovog maratonskog pregovaranja o vodećim pozicijama u europskim institucijama bio prije svega, Manfred Weber koji je imenovan vodećim kandidatom pučke stranke i koji je trebao biti s obzirom na njegov uspjeh, predsjednikom Komisije, ali pregovarači koji su trebali dovršiti posao za Webera nisu to učinili.

- Žao mi je što Frans Timmermans nije dobio šansu nakon neuspjeha Webera, zato što bi bio očuvan princip izbora vodećeg kandidata. Ovo što se dogodilo je udarac procesu političke emancipacije Europskog parlamenta jedine institucije koju neposredno biraju građani, rekao je i dodao kako je u ovom trenutku razina frustracije u Europskom parlamentu velika.

Šuica smatra kako je Ursula von der Leyen solidna kandidatkinja za mjesto predsjednice Komisije s obzirom na to da je tri mandata bila ministrica i dobro poznaje europske politike.

- Vjerujem da će se ona dobro postaviti u vezi s Hrvatskom, no Komisiju ne čini jedan čovjek, već 27 povjerenika i predsjednik, naglasila je.

Rekla je kako je glavni prioritet Hrvatske ulazak u Schengen i euro zonu.

Picula je naglasio kako je i Emmanuel Macron naglasio da dok se EU ne posloži i počne bolje funkcionirati kao blok 27 zemalja, nema govora o nekom novom proširenju.

- Za Hrvatsku ovo pitanje ne može biti drugorazredno već važno nacionalno pitanje, istaknuo je.

Šuica je naglasila kako je pravo čudo to što je hrvatska nakon samo 6 godina članstva dobila predsjedavanje.

- Drago mi je što će Hrvatska predsjedavati u pravom trenutku kada će se donositi višegodišnji financijski okvir i tu će biti vrlo važna uloga Hrvatske i nadam se da ćemo znati sačuvati svoje interese, da ćemo sredstva iz fondova maksimizirati i da ćemo omotnicu od 10 milijardi eura znati dobro potrošiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!