13:19 / 05.09.2019.

Autor: P.F./Hina

Pijetao Maurice smije i dalje kukurikanjem pozdravljati zoru

-

-

Foto: - / -

Maurice je pobijedio tužitelje i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici tisuću eura štete i kamata kao i troškove pravnog postupka.
Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja pijetlu Mauriceu čiji je pjev u zoru simbol ruralne tradicije ali je nervirao susjede koji su ga optužili da ih prerano budi, rekao je Julian Papineau, odvjetnik vlasnice.

- Maurice je pobijedio tužitelje i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici tisuću eura štete i kamata kao i troškove pravnog postupka, rekao je Papineau nakon što je sud objavio presudu.

Pojasnio je da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

- Ja sam bez teksta... To je pobjeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka, veselo je rekla Corinne Fesseau.

- Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe, rekla je referirajući se na žalopojke koje se pojavljuju u posljednje vrijeme jer novopridošlicama u ruralni svijet smetaju seoski zvukovi te predložila da vlasti donesu 'zakon Maurice' koji bi štitio sve ruralne zvukove.

U Hrvatskoj se sudilo psu Medi koji je glasno lajao

Ova je afera počela banalnom žalbom zbog susjedskog remećenja mira. Podnio ju je par umirovljenih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Mauriceovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog ljetnikovca na otoku Oleron na atlantskoj obali.

U nekoliko mjeseci Mauriceova neizvjesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u New York Timesu, majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pjevam) kao i peticija za spas pijetla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!