Pilot program EU-a Jamstvo za svako dijete funkcionira

27.02.2023.

21:55

Autor: I.B./Hina

Obrazovanje djece

Obrazovanje djece

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit posjetio je u ponedjeljak Centar za djecu i obitelj u romsko naselje Parag u Općini Nedelišće, gdje se susreo s djecom i roditeljima polaznicima radionica za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno i mi plus.

Dijelovi su to treće faze pilot-programa EU-a "Jamstvo za svako dijete" financirano sredstvima Europske unije kojega provode UNICEF i 12 partnera u suradnji s Vladom RH-a te regionalnim i lokalnim vlastima u Međimurskoj županiji.

Schmit je Centar u romskom naselju Paragu posjetio zajedno s potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom te ministrom rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji Marinom Piletićem.

Izrazio je zadovoljstvo projektom kao i ljudima koji su u njega uključeni.

- Ovo konačno pokazuje opravdanost ideje EU 'Jamstvo za svako dijete', posebno za ovu djecu, da im otvori budućnost, nove mogućnosti, da ih uspješnije uključi u društvo. Za njih je ovo iznimno važan projekt. Ponosan sam u ime Europske komisije što smo zajedno u ovom projektu koji može biti primjer svima u cijeloj Europi, izjavio je Schmit.

Potpredsjednica EK Šuica rekla je da iz svega viđenoga, projekt "Jamstvo za svako dijete" funkcionira. Napomenula je kako je to prvi alat europske strategije za djecu, za prava djece i garancija za dijete, a uz Hrvatsku taj pilot projekt provodi se u još šest zemalja EU.

Nacionalnim planom RH želi omogućiti svakom djetetu jednak pristup odgoju, obrazovanju, zdravstvenoj skrbi

Ministar Piletić naglasio je da Hrvatska kroz Nacionalni akcijski plan želi omogućiti svakom djetetu jednak pristup odgoju i obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i njezi te socijalnim pravima.

- Naš dokument prepoznao je da su dvije skupine djece najviše u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Jedna kategorija su djeca korisnici zajamčene minimalne naknade, a druga djeca romske nacionalne manjine. Ovdje u Međimurju 80 posto korisnika zajamčene minimalne naknade upravo su pripadnici romske manjine i zbog toga je ova županija, ova nacionalna manjina bila dobar primjer kako svi zajedno, Europska komisija, Vlada i UNICEF možemo djelovati, poručio je ministar.

Regina Castillo predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku rekla je da se u programu "Jamstvo za svako dijete" provode radionice s roditeljima i radi se s cijelim obiteljima.

- Sada cijeli mobilni timovi idu u obitelj, a ne kako je to bilo prije kada su članovi obitelji trebali ići stručnjacima. Za mnogo više djece uspostavljene su dijagnoze kašnjenja u razvoju i raznih drugih poteškoća. No, isto tako uspostavljen je sustav daljnjeg uključivanja djece u rješavanje tih problema, zaključila je Castillo.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je riječ o sveobuhvatnom projektu koji je vezan za djecu te je naglasio njegovu važnost i dugotrajnu korist.

- Od najranijeg djetinjstva ulaganje u djecu, njihova socijalizacija, usađivanje pravih vrijednosti je ono što je glavni cilj tog projekta. Mi nećemo stati na tome. Cilj nam je da sva djeca bez obzira na nacionalnost imaju svoje sretno djetinjstvo i da kasnije kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje budu uspješni ljudi, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!