13:15 / 14.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Planirali oteti njemačkog ministra zdravstva i ostaviti zemlju bez struje

Karl Lauterbach

Karl Lauterbach

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka policija privela je četvoricu njemačkih državljana pod sumnjom da su planirali oteti njemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbacha i uništiti elektroenergetsku infrastrukturu kako bi zemlja ostala bez struje.

- Vjeruje se da su se dvojica glavnih sumnjivaca dogovorila s drugima da napadnu saveznog ministra zdravlja, rekao je u četvrtak glasnogovornik tužiteljstva Koblenza, potvrdivši izvješće njemačke televizije ARD.


Sumnjivci privedeni ovaj tjedan bili su povezani sa skupinama koje su prosvjedovale protiv pandemijskih restrikcija i s krajnje desnim pokretom "Reichsbürger", koji niječe postojanje moderne njemačke države, priopćilo je tužiteljstvo.


Planirana otmica Lauterbacha zadnji je u nizu incidenata koji ilustriraju ljutnju dijela Nijemaca zbog restrikcija nametnutih necijepljenima protiv koronavirusa i prijedloga da cijepljenje bude obvezno za sve. 


Njemačka policija u prosincu je spriječila plan antivakserskih aktivista da ubiju premijera Saske.


Sumnjivci u ovom slučaju komunicirali su u chat grupi Vereinte Patriote (Ujedinjeni patrioti) i "namjeravali su izazvati uvjete kao u građanskom ratu te u konačnici srušiti demokratski sustav u Njemačkoj", po tužiteljstvu. 


Vlasti su u srijedu pretražile 20 nekretnina u nekoliko njemačkih država i zaplijenile oružje, gotovinu u eurima i stranoj valuti te zlatne šipke i srebrne kovanice. Pronađene su i krivotvorene potvrde o cijepljenju i covid testovi. 


Tužitelji su zatražili od suca da izda uhidbene naloge za četvoricom pritvorenih sumnjivaca, dok je peti još na slobodi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!