EU MED9: Jača suradnja u borbi protiv klimatskih promjena

17.09.2021.

07:57

Autor: T.V./HRT/Hina

Čelnici mediteranskih zemalja na summitu u Ateni

Čelnici mediteranskih zemalja na summitu u Ateni

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Hrvatska je postala članica EuMed-a, inicijative poznate kao Mediteranski klub, koja od danas okuplja 9 zemalja Unije s područja Mediterana. Na samitu u Ateni glavna tema su klimatske promjene i njihov utjecaj na Mediteran. Premijer Plenković na marginama samita razgovarao je s grčkim kolegom Mitsotakisom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Razgovarali su o migracijama, ulasku Hrvatske u eurozonu i borbi s pandemijom.

- Eu Med ili EuroMed 7 neformalni je klub sedam mediteranskih država članica Unije. Osnovan je 17. prosinca 2013. u Bruxellesu na inicijativu Cipra i Španjolske radi povezivanja i koordinacije u pitanjima u zajedničkom interesu i s ciljem povezivanja zemalja "grčko-rimskog" kulturnog nasljeđa. Ovo je već 8 sastanak na vrhu. EuroMed su do sada činile Francuska, Italija, Cipar, Grčka, Malta, Španjolska i Portugal, a sada su im se pridružile Hrvatska i Slovenija, rekao je u središnjem Dnevniku novinar HRT-a Gordan Žvanović.

- Premijer Plenković je rekao kako članstvo u Mediteranskom klubu povećava utjecaj Hrvatske na procese i bilateralne odnose s drugim zemljama članicama, na procese u regiji kao i na dijalog o gorućim pitanjima. Svoje zadovoljstvo zbog pristupanja Hrvatske i Slovenije izrazili su i ostali čelnici na summitu te istaknuli kako time jača utjecaj čitavog mediteranskog kluba, dodaje Žvanović.

Žvanović kaže kako su uz gospodarske odnose i sigurnosno stanje na Sredozemlju u fokusu ovogodišnjeg summita bile su klimatske promjene i njihov utjecaj na Mediteran.

- Tu je temu posebno poticao grčki premijer u kontekstu katastrofalnih požara koji su ovo ljeto harali tom zemljom. Hrvatska je tu priskočila u pomoć slanjem kanadera na čemu je Mitsotakisom zahvalio Plenkoviću. Dvojica premijera razgovarala su i o jačanju gospodarskoj suradnji i robnoj razmjeni koja sada iznosi 300 milijuna eura, grčka firma gradi pristupne ceste Pelješkom mostu, javio je Žvanović.

EU MED9: Lideri se obvezali na jaču suradnju u borbi protiv klimatskih promjena

Lideri mediteranskih zemalja obvezali su se u petak u Ateni na veću suradnju u borbi protiv klimatskih promjena na 8. sastanku na vrhu EU MED9, u koji su primljene Hrvatska i Slovenija.

- Ovog ljeta razorni požari posebno su pogodili Grčku, Italiju i Cipar. Nisu ostavili nijednu mediteransku zemlju neoštećenu, dok je europski sjever pretrpio smrtonosne poplave, rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare. To je najveći dokaz da nas klimatska kriza sve pogađa, istaknuo je domaćin 8. sastanka na vrhu EU MED9.

Malteški premijer Robert Abela rekao je da je paket 'Fit for 55', čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova u EU za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990-ih., put "u dobrom smjeru" i da EU treba nastaviti biti "lider" u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Šefovi vlada i država devet zemalja u zajedničkoj deklaraciji izrazili su predanost ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i pozvali svijet na ambicioznije ciljeve uoči klimatskog samita COP26 u studenom u Glasgowu. Na sastanku lidera mediteranskih zemalja sudjelovala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska i Slovenija u Mediteranskom' klubu

Hrvatska i Slovenija postale su članice neformalne skupine mediteranskih zemalja u kojoj su Španjolska, Portugal, Francuska, Italija, Grčka, Cipar i Malta.

- Mislim da je ovo jako dobro da je Hrvatska zajedno sa Slovenijom potvrdila da je i Jadran dio Sredozemlja i da na ovaj način ulazimo u jednu podskupinu članica Unije čime se naravno naš upliv i utjecaj na procese i na bilateralne odnose s drugim zemljama koje su za stolom znatno povećava, rekao je premijer Andrej Plenković hrvatskim novinarima.

Slovenski premijer Janez Janša istaknuo je na zajedničkoj novinskoj konferenciji da se proširenje EU MED7 u EU MED9 događa "u ključno vrijeme, u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om".

Afganistanska kriza, solidarnost s Ciprom

Afganistanska kriza i povratak talibana na vlast pokrenuli su pitanja o potencijalnoj migrantskoj krizi i novom migrantskom valu.

Micotakis je upozorio da se ne smiju dopustiti "nekontrolirani migrantski tokovi", dok je Plenković rekao da "trebamo ojačati vanjske granice EU-a".

Europski političari složili su se da je potrebno ojačati stratešku autonomiju EU-a, osobito nakon krize u Afganistanu.

Šefovi država i vlada razgovarali su i o sporu Grčke i Cipra s Turskom. Problem podijeljenog Cipra aktualiziran je sporom Turske s Grčkom i Ciprom oko istraživanja zaliha energenata.

- Članstvo u 'mediteranskom klubu' povećava utjecaj Hrvatske na procese i bilateralne odnose s drugim zemljama koje su za stolom, rekao je premijer Plenković uoči početka samita. Mislim da je ovo jako dobro da je Hrvatska zajedno sa Slovenijom potvrdila da je i Jadran dio Sredozemlja i da na ovaj način ulazimo u jednu podskupinu članica Unije čime se naravno naš upliv i utjecaj na procese i na bilateralne odnose s drugim zemljama koje su za stolom znatno povećava, dodao je.

Hrvatska i Slovenija zajedno su podnijele zahtjev za ulazak u 'mediteranski' klub.

- Postajemo dio ovog kruga zemalja što će nam naravno pomoći da raspravljamo i o stanju na Sredozemlju i svim drugim i globalnim, europskim i sigurnosnim pitanjima, rekao je Plenković.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!