08:48 / 16.10.2020.

Autor: Jasna Paro/P.F./T.V./Dnevnik/HRT

Plenković: Dogovorene su preporuke u vezi borbe protiv Covida-19

-

-

Foto: - / -

Čelnici zemalja EU-a sinoć su prihvatili preporuke koje je izdala EK - više testiranja stanovništva, više koordinacije među državama oko kretanja građana, praćenja onih koji su zaraženi, samoizolacije i karantena, ali i oko pravedne raspodjele cjepiva jednom kada ono bude dostupno.
Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka Europskog vijeća da je na neformalnoj raspravi bilo riječi o borbi protiv koronavirusa.  

➡️ Brexit, klima i pandemija - glavne teme sastanka u Bruxellesu
➡️ Sve teža epidemiološka situacija u Europi, u Londonu bez druženja
➡️ Plenković iz Bruxellesa: Očekujem da uđemo u gnijezda netolerancije

Dogovorene su preporuke za zajednička načela i testiranja i omjera, pa sukladno tome i poduzimanje eventualnih mjera za pojedine države. Usvojeno je načelo o subnacionalnom području, kazao je Plenković. 

Dopisnica HTV-a iz Bruxellesa Jasna Paro kaže kako je iznenadni odlazak Ursule von der Leyen sinoć sa summita samo je još više naglasio u kako opasnim i neizvjesnim vremenima živimo.

- Širenje i jačanje epidemije koronavirusa jedna je od najvećih briga svakog od 27 čelnika unije jučer i danas ovdje u Bruxellesu. Zbog toga su oni sinoć razgovarali i prihvatili sve preporuke koje je u  posljednjih 10 dana izdala Europska komisija - više testiranja stanovništva ali i više koordinacije među državama oko kretanja građana, praćenja onih koji su zaraženi, samoizolacije i karantena ali i oko pravedne raspodjele cjepiva jednom kada ono bude dostupno, rekla je Paro.

- Danas su na redu vanjskopolitičke teme, prvenstveno odnosi s Afrikom jer je za sljedeći mjesec najavljen summit Europske unije i Afrike ali, i druge vanjskopolitičke teme koje izazivaju krizu u neposrednom susjedstvu. Tu se prvenstveno misli na ponašanje Turske u istočnom Sredozemlju, sukobi u Gorskom Karabahu i stanje u Bjelorusiji, izvijestila je naša dopisnica iz Bruxellesa.

- Raspravili smo zajedničku koordinaciju država članica u borbi protiv Covida-19, pozdravili preporuke koje su usvojene nekoliko dana uoči Eeuropskoga vijeća, konstatirali smo da je upravo zajednička borba protiv pandemije izrazito važna za zdravstvenu sigurnost naših građana i za naša gospodarstva, rekao je Plenković drugog dana summita.

- Imali smo ozbiljnu raspravu o Covidu-19 koji se širi diljem Europe i mnogi lideri su izrazili zabrinutost zbog porasta broja zaraženih u većini zemalja članica i istaknuli potrebu za jačom koordinacijom na europskoj razini, posebice kad je u pitanju testiranje i metodologije testiranja, rekao je Micheál Martin.

Broj zaraženih koronavirusom u Europi ubrzano raste, više od 100.000 novozaraženih dnevno je na području Europske unije i Komisija je pozvala lidere da što prije prihvate zajedničku strategiju, više koordinacije i oko slobode kretanja, lociranja zaraženih, karantene i oko cjepiva i cijepljenja jednom kada ono bude dostupno.

Kada je riječ o gospodarskim posljedicama drugog vala pandemije, analize stručnjaka pokazuju uznemirujuću sliku, javila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro.

Europski lideri okupili su se na redovitom dvodnevnom jesenskom sastanku na vrhu na kojem razgovaraju o odnosima s Velikom Britanijom, aktualnoj epidemiološkoj situaciji, ciljevima vezano za klimu te odnosima s Afrikom. Brexit, klima i pandemija tri su glavne teme summita u Bruxellesu i sve tri su goruće jer za sobom potencijalno povlače neugodne ekonomske posljedice za cijelu Uniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!