Plenković: EPP mora predvoditi Europu

03.12.2022.

13:32

Autor: Hina/HRT/R.S.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Foto: Ured predsjednika Vlade / RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković na neformalnom je susretu lidera Europske pučke stranke, EPP, u Ateni rekao da ta politička grupacija treba predvoditi Europu u izazovnom razdoblju koje slijedi.

Na okupljanju lidera EPP-a u Grčkoj sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik grupacije Manfred Weber, predsjednici Cipra i Rumunjske Nicos Anastasiades i Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a, stoji u priopćenju.


EPP je pritom izrazio jasnu podršku Ukrajini kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati, a razgovaralo se i o pripremama stranaka u sklopu grupacije za predstojeće izbore za Europski parlament 2024. na kojima pučani žele zadržati najveći broj parlamentarnih zastupnika.


Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u krizi biti uz građane i gospodarstvo, stoji u priopćenju.


Plenković je u svojem izlaganju na skupu istaknuo da u izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane EPP treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energentima i hranom.


Naveo je primjer svoje vlade koja je, kaže, pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva.


Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, te govorio o hrvatskom ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i šengenskom prostoru, zahvalivši kolegama na podršci.


Plenković se u Ateni sastao s predsjednicom Europske komisije te s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!