12:58 / 11.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Plenković: EU Ukrajini uputio snažne poruke podrške

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: John Thys / Pool via REUTERS

Europska unija uputila je Ukrajini snažne poruke podrške i spremnosti da intenzivira i produbi odnose kako bi joj omogućili da ide dalje na svom europskom putu, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici 27 država članica, koji su se okupili na dvodnevnom samitu u Versaillesu, usvojili su nakon rasprave koja je trajala do ranih jutarnjih sati, izjavu o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.


Usvojili smo deklaraciju i ponovili snažne poruke podrške, poruke restriktivnih mjera Rusiji, humanitarnu pomoć glede prihvata izbjeglica. Mi smo s političke razine izrazili spremnost da intenziviramo i produbimo odnose kako bismo omogućili Ukrajini da ide dalje svojim europskim putem, rekao je Plenković.


Europsko vijeće priznaje ukrajinske europske težnje i europski izbor, kao što je zapisano u sporazumu o pridruživanju, kaže se u izjavi čelnika EU-a.


Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao 28. veljače zahtjev za članstvo u EU-u, države članice su zatražile od Komisije da izradi mišljenje o toj kandidaturi.


Vijeće je brzo djelovalo i pozvalo Komisiju da izradi mišljenje o zahtjevu u skladu s relevantnim odredbama Ugovora o Europskoj uniji, kaže se u izjavi.


Izrada mišljenja je uobičajeno postupak koji prethodi davanju statusa kandidata za članstvo.


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će Komisija udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini s novih 500 milijuna eura.


Svi su potpuno svjesni da moramo povećati našu vojnu potporu Ukrajini. Siguran sam da će čelnice odobriti taj novac, rekao je Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!