19:38 / 18.06.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Plenković: Hrvatska podržava razvoj odnosa EU-a s Istočnim partnerstvom

-

-

Foto: - / -

Na poticaj Hrvatske - putem videokonferencije održan je sastanak koji je okupio čelnike članica EU-a i šest zemalja tzv. Istočnog partnerstva.
Na poticaj Hrvatske - putem videokonferencije održan je sastanak koji je okupio čelnike članica EU-a i šest zemalja tzv. Istočnog partnerstva. Glavne su teme bile strateška važnost partnerstva i potreba za solidarnošću tijekom krize.

Premijer Andrej Plenković poručio je da Hrvatska daje čvrstu potporu europskim ambicijama zemalja u toj regiji. Zbog niza zamrznutih sukoba ključno je, smatra, poštovanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti svake od država Istočnog partnerstva, kao i mirno rješavanje sporova u skladu s međunarodnim pravom.Za Europsku uniju politika susjedstva je važna poluga u promicanju demokratizacije, vladavine prava i reformi u tih 6 zemalja, ističe se u priopćenju. Kako bi pomogla državama Istočnog partnerstva da ublaže društveno-ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, Europska unija je mobilizirala sredstva u okviru financijskog paketa u vrijednosti do 2,5 milijarde eura, uključujući makrofinancijsku pomoć, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!