15:07 / 06.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Plenković i Loiseau: Odnosi Hrvatske i Francuske vrlo dobri

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Premijer Plenković i ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić razgovarali su s francuskom ministricom za europske poslove Nathalie Loiseau o budućnosti EU-a i izazovima pred kojima se nalazi.
Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s francuskom ministricom za europske poslove Nathalie Loiseau o budućnosti EU-a i izazovima pred kojima se nalazi. Dvoje je dužnosnika političke odnose Hrvatske i Francuske ocijenilo vrlo dobrima i partnerskima, priopćeno je iz Vlade.

Uz Plenkovića u razgovorima sudjelovala je i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Politički odnosi Hrvatske i Francuske ocijenjeni su vrlo dobrima i partnerskima. Razgovaralo se i o budućnosti Europske unije i izazovima pred kojima se nalazi. Hrvatska i Francuska planiraju intenzivirati dijalog u okviru priprema za prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020., priopćeno je.

Hrvatska i Francuska imaju mnogo zajedničkih interesa, a potpisani zajednički plan budućih aktivnosti dat će novi zamah strateškom partnerstvu dviju zemalja, ocijenila je potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka s francuskom ministricom Loiseau.

Loiseau: Hrvatska i Francuska daju novi zamah strateškom partnerstvu

Ministrica Loiseau iskazala je potporu Francuske reformskoj politici Vlade te naporima Hrvatske u ostvarivanju strateških prioriteta ulaska u Schengen i eurozonu. Bilo je riječi i o europskom sastanku na vrhu posvećenom zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju u Sofiji, te je potvrđena potpora Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovu europskom putu.

Pozdravljen je novi Akcijski plan za provedbu Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, za razdoblje 2018.-2021., potpisan tijekom posjeta francuske ministrice za europske poslove.

Ministrica Loiseau posebno je iskazala zadovoljstvo što će se upravo u Hrvatskoj održati prve Konzultacije s građanima o Europi, inicijative francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kako bi se diljem Europe bolje čuo glas građana i omogućilo im da izraze svoja očekivanja o Europskoj uniji. 

Loiseau će sudjelovati na panelu o budućnosti Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, zajedno s Metelko-Zgombić. Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je ovu inicijativu za koju je ocijenio da će pridonijeti boljem razumijevanju europskih tema u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!