10:42 / 08.02.2020.

Autor: D.M./A.P.C./HRT

Plenković i Michel o financijskom okviru

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Uoči izvanrednog sastanka Europskoga vijeća premijer Andrej Plenković u Bruxellesu se sastao s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, u sklopu konzultacija o novom višegodišnjem proračunu EU-a. Na sastanku je bio i ministar financija Zdravko Marić.

- Novi proračun EU-a od 2021. do 2027.


O konačnom iznosu proračuna trebalo bi se razgovarati 20. veljače na izvanrednom summitu Unije, gdje će se pokušati postići kompromis ili barem približiti različita stajališta država članica. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu u Bruxellesu da će učiniti sve da Hrvatska u sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a dobije odgovrajuća sredstva za kohezijsku politiku, koja su zamašnjak razvoja i investicija. - Tema je bila višegodišnji financijski okvir kojeg planiramo za veljaču. Imamo konstruktivan pristup. Željeli bismo da se ovaj krupni dosje na razini šefova država i Vlada zaključi za vrijeme hrvatskog predsjedanja. Tako da nakon političkog dogovora o tome prionemo pregovorima koji će se voditi s Europskim parlamentom o više od 40 zakonskih akata koji čine samu Uredbu o višegodišnjem financijskom okviru. Do kraja godine trebali bismo početi s operativnim programima i korištenjem sredstava u siječnju 2021., izjavio je nakon sastanka Plenković.    Komisija predlaže da članice uplate u proračun po 1,1% BDP-a. Države neto -uplatiteljice žele da taj udio manji i da se umanjeni proračun usmjeri na očuvanje okoliša, energetsku politiku i digitalizaciju. Države prijateljice kohezije, među kojima je i RH žele da sredstva za kohezijsku politiku ostanu na dosadašnjoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!