Plenković i Sanchez poslali oštru poruku Putinu

16.03.2022.

19:44

Autor: Eugen Husak/Dnevnik HTV-a/IMS/HTV/HRT

Premijeri Plenković i Sanchez

Premijeri Plenković i Sanchez

Foto: Juan Medina / Reuters

NATO-ova baza Torrejon, udaljena 20-ak kilometara od Madrida, bila je prva postaja premijerova posjeta Španjolskoj. Ondje je smješten Centar za objedinjene zračne operacije, iz kojega je savez trebao upozoriti Hrvatsku na ulazak nepoznatog drona u hrvatski zračni prostor. 

- Trebamo objašnjenje je li riječ o nezgodi, sabotaži ili se dogodilo namjerno. To je nešto što još ne znamo i sa svim našim partnerima razgovarat ćemo o tome kako je moguće da dron ili naoružana letjelica može putovati više od jednoga sata od Ukrajine i završiti u Zagrebu, rekao je premijer Andrej Plenković.  


Ulaz novinarima bio je zabranjen. Premijer je razgovarao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom. Poslije sastanka poručio je da je dobio iste odgovore kao i u Zagrebu. Mađarski i rumunjski radari, zbog velikog broja letova, besposadnu letjelicu nisu prepoznali kao prijetnju.


- To zahtijeva više pozornosti svih članica jer činjenica je da imamo rat u Ukrajini koji ima odjeke i u drugim državama, rekao je premijer Plenković.

video thumb

Poruka dvaju premijera Vladimiru Putinu


U Madridu, u zgradi vlade premijer se susreo sa španjolskim kolegom Pedrom Sanchezom. Kao mediteranske zemlje - Hrvatska i Španjolska razgovarale su o zajedničkoj perspektivi Europske unije u kojoj Hrvatska želi napraviti posljednje korake do pune ravnopravnosti - ući u Schengen i uvesti euro. Jasna poruka poslana je i Vladimiru Putinu


- Bez zadrške osuđujemo invaziju na Ukrajinu koju je organizirao Putin jer je Ukrajina suverena, nezavisna država i ima jedinstvenu podršku Europske unije i Atlantskog saveza, rekao je Sanchez.


- Riječ je o sukobu demokratskih društava i autoritarnih režima. To je bit debate u kojoj sada sudjelujemo. Stoga mislim da se ne moramo bojati. Vjerujemo da smo na pravoj strani povijesti, kazao je Plenković.


- Sankcije će vrijediti dok god agresija ne prestane i neće ih se povući dok god su ruske trupe u na tlu Ukrajine, naglasio je Sanchez.


U poslijepodnevnim satima, nakon radnog ručka sa španjolskim kolegom premijer Plenković posjetio je parlament, a razgovarao je i sa španjolskim kraljem Filipom šestim

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!