07:49 / 07.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Plenković-Macron: zagrebački summit puno više od deblokade?

-

-

Foto: - / -

Premijer do svibanjskog summita Vijeća EU-a u Zagrebu, kani pronaći rješenje za otvaranje pregovora o članstvu Sj. Makedonije i Albanije u Europskoj uniji.
Premijer Andrej Plenković u Parizu se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. To je njihov drugi radni sastanak u malo više od godinu dana. Hrvatski premijer predstavio je Macronu program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Jedna od glavnih tema bilo je i proširenje, budući da do svibanjskog summita Europskog vijeća u Zagrebu premijer kani pronaći rješenje za otvaranje pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije u EU-u. 

Francuski predsjednik Emannuel Macron zaželio je uspjeh Hrvatskoj tijekom predsjedanja Vijećem EU-a te naglasio kako se radi o velikom izazovu. Kao strateške smjernice djelovanja EU-a u idućem razdoblju naveo je promjenu političke dinamike u pogledu klime vezano za ciljeve Zelenog plana koji je predstavila Europska komisija, kompromis o višegodišnjem financijskom okviru, priprema konferencije o budućnosti Europe i izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja.

- Znam kakvu važnost pridajete procesu proširenja i želim zajedno s vama postići da sastanak u Zagrebu u svibnju bude trenutak napretka za EU. Ali zato moramo promijeniti paradigmu u odnosu na našu posljednju raspravu u Vijeću u listopadu. Francuska je predložila novu metodu kako proširenje ne bi bilo samo tehnokratski proces nego pravi progresivni i reverzibilni politički put, kazao je Macron.

- Ja ću u svibnju doći u Zagreb na summit EU-a i zemalja zapadnog Balkana. To će biti prvi put u 20 godina da će jedan francuski predsjednik doći u Hrvatsku. Ali dragi Andrej, mogu vam najaviti i da ću nakon toga i bilaterano posjetiti Hrvatsku. Moći ćemo izgraditi snažnu bilateralnu suradnju između naših zemalja, kazao je Macron, dodajući da mu je ovaj posjet vrlo važan.

"Prilika za unaprjeđenje bilateralnih i trgovinskih odnosa"

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će današnji sastanak poslužiti kao prilika za dodatno unaprjeđenje bilateralnih i trgovinskih odnosa dviju zemalja. Predstavio je četiri stupa hrvatskog predsjedanja, a posebnu pažnju je posvetio točki “Europa koja štiti”. U tom je kontekstu naglasio i tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana, najavivši da će se to pitanje naći u petak na dnevnom redu sastanka Europske komisije u Zagrebu.

Plenković je naglasio da će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja, zato što ćemo morati uložiti veliki trud da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

- Višegodišnji financijski okvir najvažniji je dossier našeg predsjedanja, a u tom ćemo kontekstu učiniti sve kako bismo zaštitili izdvajanja za kohezijsku politiku koja je bitna nama kao najmlađoj članici EU, ali i poljoprivrednu politiku o kojoj uvelike ovisi Francuska, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo što je Emmanuel Macron spreman na Zagrebački summit doći 'otvorena uma', ali je najavio kako će predano raditi na organizaciji konferencije Budućnost Europe kojom će sugrađanima približiti europski projekt.

Dakle, pitanje proširenja Europske unije bila je jedna od glavnih tema sastanka. Macron je pokazao da je spreman povući rezerve koje ima prema proširenju, naravno ako bi se u veljači usvojile francuske primjedbe o novoj metodologiji proširenja. Tada bi već u ožujku Sjeverna Makedonija mogla otvoriti pristupne pregovore, znači prije zagrebačkog summita. Tako  zagrebački summit u svibnju ne bi bio summit deblokade pregovora, već puno više od toga. Bio bi summit na kojem bi se postavio okvir za buduće odnose sa svim zemljama jugoistoka Europe u sljedećih 10-15 godina, a to je ujedno i Plenkovićeva ambicija, javila je iz Pariza dopisnica HRT-a Jasna Paro.


Kravata za Matoša


Prije sastanka s francuskim predsjednikom premijer Plenković susreo se s gradonačelnikom Grada Issy-les-Moulineauxa Andréom Santinijem. Obišli su skulpturu akademika Ivana Kožarića "Matoš na klupi" u Parizu na koju su zavezali hrvatsku kravatu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!