07:25 / 22.10.2020.

Autor: M.Š./HRT

Plenković na 9. godišnjem forumu Strategije EU za dunavsku regiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

9. godišnji forum Strategije Europske unije za dunavsku regiju koji zajednički organiziraju RH, Europska komisija i Program transnacionalne suradnje Dunav
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na virtualnom forumu Dunavske strategije da bi svaka članica trebala "konkretno doprinijeti" dunavskoj regiji unatoč zdravstvenoj krizi i pandemiji koronavirusa. 

Dunavskom strategijom obuhvaćeno je 14 država dunavskog riječnog sliva, od kojih devet članica EU-a - Njemačka (savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Slovenija te Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina. 

- Svatko od nas, unatoč krizi covida-19, treba konkretno doprinijeti dunavskoj regiji, rekao je premijer zemlje predsjedateljice na 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju.

Suradnja zemalja dunavske regije odvija se kroz povezivanje, očuvanje okoliša, prosperitet i jačanje institucionalnih kapaciteta i sigurnosti dunavske regije. 

Hrvatska je preuzela predsjedanje Dunavskom strategijom 1. studenog prošle godine.

Premijer je istaknuo da su glavni ciljevi hrvatskog predsjedništva "ostvareni u posljednjih 12 mjeseci", a oni su uključivali "jačanje uloge regionalnog razvoja, stvaranje sinergije između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te suradnju sa zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva".

Plenković je istaknuo da se Zeleni plan i digitalizacija također trebaju uvrstiti u strategiju. 

Najavio je da će na današnjem 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju govoriti i Mate Rimac koji "simbolizira inovaciju i digitalizaciju".

Dodao je da je siguran da će njegov talent i postignuća u posljednjih 10 godina "inspirirati" sudionike foruma.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!