Premijer Plenković na Cipru

11.05.2022.

09:29

Autor: M.Š./HRT

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i hrvatski premijer Andrej Plenković

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i hrvatski premijer Andrej Plenković

Foto: Yiannis Kourtoglou / REUTERS

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sinoć je stigao u Nikoziju u prvi posjet jednog hrvatskog premijera Cipru. Susreo se s predsjednicom Zastupničkog doma Anittom Dimitriu te s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom

- Nakon svečanog dočeka uz vojne počasti pred predsjedničkom palačom ovdje u Nikoziji, premijer Plenković održao je tet-a-tet sastanak s domaćinom, ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom. Uslijedio je sastanak dvaju izaslanstva. Istaknuti su dobri bilateralni odnosi, založili su se za jačanje gospodarske suradnje koja je trenutačno skromna, s razmjenom od 20 milijuna eura godišnje, istaknuo je u javljanju u podnevnom Dnevniku reporter Gordan Žvanović.

Dodao je da je u fokusu bila i aktualna sigurnosna situacija.

- Istaknuta je potpora Ukrajini, a osuđena je brutalna ruska agresija. Razgovarali su o energetskoj krizi te potrebi osiguravanja energetske neovisnosti Europske unije. Premijer Plenković rekao je da je Hrvatska zainteresirana za ciparski plin iz bogatih podvodnih nalazišta, koji bi se putem našeg LNG terminala izvozio u Europu, dodaje. 

- Tijekom ovih 30 godina uživali smo stalno produbljenje i širenje odnosa Hrvatske i Cipra, što potvrđuju važni ugovori koje su naše zemlje zaključile u širokom spektru raznih područja, a to je danas institucionalni okvir, izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije predsjednik Cipra Nicos Anastasiades.

- Ove godine završava postupak odlučivanja o našem pristupanju Šengenskom prostoru i Eurozoni, ispunili smo sve kriterije, tu je pozitivna procjena Komisije o spremnosti da pristupimo Schengenskom prostoru, očekujemo konačno mišljenje Vijeća i Europskog parlamenta i nadamo se da će krajnja odluka o Šengenu biti tijekom lipnja i srpnja, rekao je premijer Anrej Plenković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!