07:53 / 11.12.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/B.V.M.

Plenković o EU proračunu: Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge za oporavak

Foto: arhiva/Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Foto: arhiva/Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zadnji dan sastanka Europskog vijeća razgovara se o bankovnoj uniji i tržištu kapitala.
U Bruxellesu, na dvodnevnom summitu Europskog vijeća, umjesto premijera Andreja Plenkovića, koji se još oporavlja od zaraze koronavirusom, Hrvatsku predstavlja slovenski premijer Janez Janša. Glavne teme su - razvoj i raspodjela cjepiva, brexit te višegodišnji proračun.

Potvrđivanje 1.824 milijarde eura vrijednog europskog proračuna i Plana oporavka blokirale su Poljska i Mađarska. Ipak, postignut je kompromis.

➡️ Poljska i Mađarska postigle dogovor s Njemačkom o proračunu EU-a
➡️ EU izbjegao krizu, konsenzus oko VFO-a i plana za oporavak 
➡️ Sve o koronavirusu

- Upravo razgovarao s Janezom Janšom. Postignut je konačan dogovor na summitu o višegodišnjem financijskom okviru i paketu za oporavak "EU nove generacije". Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu, napisao je Twitteru premijer Andrej Plenković.

➡️ Hrvatsku na Europskom vijeću predstavlja Slovenija

- Hvala na povjerenju. Načelo suradnje pobjeđuje i učvršćuje, odgovorio je slovenski premijer Janez Janša.


- Moramo sada raditi na tome da zaključci o vlastitim sredstvima u nacionalnim parlamentima zaista budu doneseni kako bismo mogli brzo operacionalizirati financije. To je sada velika zadaća. Novac će nam svakako trebati kao i investicije u budućnost, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nepoštovanje vladavine prava neće procjenjivati Europska komisija, nego Europski sud pravde u Luksemburgu.

Čelnici zemalja članica na završnom danu summita u Bruxellesu raspravljat će o mobilizaciji financijskih snaga u borbi protiv krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Teme su bankovna unija i unija tržišta kapitala.

Ovo je zadnji susret Europskog vijeća pred kraj njemačkog predsjedanja pa će po završetku summita konferenciju za novinare održati njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica EK Ursula Von Der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!