18:26 / 08.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plenković o Schengenu; Avramopoulos: Zaslužujete ocjenu o spremnosti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Već ovog mjeseca Europska komisija trebala bi dati preporuku za ulazak Hrvatske u Schengen, najavio je premijer Plenković.
Već ovog mjeseca Europska komisija trebala bi dati preporuku za ulazak Hrvatske u Schengen, najavio je premijer Plenković.

Pritom je Andrej Plenković naglasio da nitko ne može blokirati ulazak jer su tehnički kriteriji ispunjeni.

Komentirao je i zahtjeve sindikata za rast plaća i ministre koji podupiru sindikate te istaknuo da je Vladina politika - ostati u realnim okvirima.

Avramopoulos: Hrvatska zaslužuje zeleno svjetlo za Schengen

Povjerenik za unutarnje poslove u Europskoj komisiji Dimitris Avramopoulos izjavio je u utorak u Luxembourgu da će učiniti sve što može da Hrvatska do kraja ovoga mjeseca dobije ocjenu o spremnosti za ulazak u schengenski prostor jer "ona to zaslužuje".

- Što se Hrvatske tiče, radim najbolje što mogu kako bismo imali tu ocjenu prije kraja našeg mandata iz dva razloga - prvi, zato što Hrvatska to zaslužuje i drugi je osobno jer sam to obećao još na svom saslušanju prije pet godina", izjavio je Avramopoulos na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje hoće li Komisija na svom sastanku sljedeći tjedan potvrditi da je Hrvatska spremna za Schengen.

- Naravno, pod jednim uvjetom - da Hrvatska ispunjava mjerila, dodao je Avramopoulos. Na upit ispunjava li Hrvatska sve kriterije, odgovorio je "u samoj smo završnici".

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je 26. rujna nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

- Predsjednik Juncker je ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu", priopćila je Komisija nakon sastanka Junckera i Plenkovića.

Za ulazak u schengenski prostor bez unutarnje kontrole granica nije dovoljna pozitivna ocjena Europske komisije, koja govori samo o tehničkoj spremnosti, nego to moraju jednoglasno odobriti sve zemlje članice Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!