13:17 / 28.11.2019.

Autor: Igor Rotim/HRT

Plenković: Obveza Vlade je briga o manjinama

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednici hrvatske i mađarske vlade, Andrej Plenković i Viktor Orban, prisustvovali su otvorenju Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku.
Predsjednici hrvatske i mađarske vlade, Andrej Plenković i Viktor Orban, prisustvovali su otvorenju Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku.

Međusobna zaštita nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Mađarskoj, služi kao primjer u EU.

Mađarska vlada sve intenzivnije posljednjih godina ulaže u hrvatske institucije i očuvanje hrvatskog naroda u Mađarskoj. Jednako tako, Vlada RH skrbi o Mađarima u Hrvatskoj.

Najbolji je primjer za to Kulturni centar Mađara u Osijeku. Centar je to koji djeluje već 20 godina, ima svoj vrtić, osnovnu školu i nekoliko srednjih.

Upravo se otvario i Učenički dom u koji je Vlada RH uložila 10 milijuna kuna. On može prihvatiti 50-ak učenika koji će pohađati školu u mađarskom kulturnom centru.

Kamen temeljac su u listopadu prošle godine položili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Kover.

Viktor Orban i Andrej Plenković, posljednji su se put susreli u prosincu pri posjeti Orbana Zagrebu.

Orban je prije otvorenja Učeničkog doma, posjetio i mađarsku zajednicu u Bilju i s njima porazgovarao o njihovom statusu.

Premijer Plenković kazao je kako su Hrvatska i Mađarska prijateljske i susjedne zemlje, a da su najveća poveznica u našim odnosima Mađari koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Mađarskoj.

- Upravo ta činjenica jasna je obveza dviju vlada da, u svojim politikama, u svojem sustavu brige prema pripadnicima manjina, stalno unaprjeđujemo sve što može sačuvati identitet, kulturu, obrazovanje i tradiciju naših dviju zajednica u naše dvije zemlje, istaknuo je.

Ocijenio je kako će ovaj Centar i ovaj učenički dom pridonijeti obrazovanju, a obrazovanje očuvanju identiteta na najvišoj razini.

- To su standardi koje Hrvatska pruža manjinama u Hrvatskoj i očekuje da takvu zaštitu manjinskih prava imaju Hrvati u nama susjednim zemljama. Nama je najvažnije da se dvije zajednice dobro osjećaju, i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, što potvrđuje njihov položaj, ali i suradnja, koja putem komunikacije preko manjina, unaprjeđuje ukupne odnose dvije zemlje, poručio je premijer Plenković.

Mađarski premijer Orban zahvalio je hrvatskoj vladi na financiranju izgradnje učeničkog doma, Hrvatima u Mađarskoj, što su zadržali svoje hrvatstvo, i tako doprinijeli bogatstvu i raznolikosti Mađarske, te Mađarima u Hrvatskoj, što su zadržali svoje mađarstvo, i time doprinijeli da mađarski narod bude još veći.

Podsjetio je kako su prije 80, 90 ili 100 godina Slavonija i mađarska županija Baranja bili najbogatiji krajevi naše države, na čemu su drugi ljudi zavidjeli, zbog visine životnog standarda.

Orban smatra kako uspješan može biti samo onaj čovjek koji misli da je mjesto u kojem živi središte svijeta, iz čega proizlazi jasna zadaća.

- Moramo povezati naše države, jer ako ostanemo na rubu i izolirani, predodređeni smo za neuspjeh. Ako Hrvatska napokon uđe u schengensku zonu, što mi u cijelosti podržavamo, uklonit će se i posljednja zapreka, otvorit će put, omogućit će se slobodan protok poslova, kulture i sporta, i ponovno će nam moći zavidjeti, istaknuo je Orban.

Vjerujte da je ovo o čemu govorim moguće. Ako Hrvatska u idućih deset godina bude imala ovako opredijeljenu vladu i ako Mađarska još deset zadrži nacionalnu vladu, ponovno ćemo se vratiti ovamo s Andrejom, da provjerimo je li istina ovo što smo ustvrdili, poručio je Orban, ocijenivši kako će za deset godina ovo biti posve drugačiji svijet.

- Obje vlade rade na tome da se ovdje stvori mjesto, na koje se isplati vratiti. Taj proces je u Mađarskoj već začet, a što je začeto u Mađarskoj, dogodit će se i u Hrvatskoj, zaključio je premijer Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!