19:04 / 27.05.2020.

Autor: Jasna Paro/Kardum/Šime Vičević/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Plenković: Ogroman signal za gospodarstvo i investicije

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: - / REUTERS

Nakon što je Europska komisija izašla s prijedlogom paketa pomoći zemljama članicama, u Banskim je dvorima premijer Andrej Plenković sazvao konferenciju za novinare.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu strategiju gospodarskog oporavka Unije nakon krize koju je izazvala pandemija. Osim Fonda za oporavak, ponudila je i kompromisno rješenje novog europskog proračuna za idućih sedam godina. 

EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura
Michel za 19. lipnja najavio fizički samit čelnika EU-a

- Hrvatska će na raspolaganju imati sredstva iz oba fonda - Fonda za oporavak i Višegodišnjeg europskog proračuna, javlja naša dopisnica Jasna Paro. Za 750 milijarda eura koje se odnose na Fond za oporavak Komisija bi se zadužila na međunarodnim tržištima novca, a on bi se dodjeljivao u vidu bespovratnih sredstava zemljama i sektorima koji su najpogođeniji krizom. Ostali dio novca bio bi dostupan u vidu povoljnih kredita. Pitanje je po kojem će se ključu taj novac dodijelivati, ističe Paro.

- Radi se o kompliciranoj matematici i nitko još nije želio govoriti o konkretnim iznosima, dodaje Paro. Prema visokom izvoru iz EK Hrvatskoj bi iz Fonda za oporavak bilo na raspolaganju 10 mlrd. eura, od toga 7,5 mlrd. eura bespovratnih sredstava, zaključuje Paro. Ne zna se još ni točni izračun što se tiče sedmogodišnjeg proračuna. Također neslužbeno se može čuti da će Hrvaskoj na raspolaganju biti isti ili nešto manji iznos nego do sada. U ovom proračunu to iznosi 10 milijarda, dodaje.

Nakon što je Europska komisija izašla s prijedlogom paketa pomoći, u Banskim je dvorima premijer Andrej Plenković sazvao konferenciju za novinare.

Hrvatska može računati na više od deset milijardi eura iz Bruxellesa, ogromna je to potpora koja će nam itekako trebati u saniranju posljedica krize izazvane pandemijom.

- Kada je riječ o dinamici mi ćemo prema ovome kako smo se konzultirali i planirali, sada postoji intencija da se Europsko vijeće  sastane 19. lipnja gdje ćemo imati raspravu i težit ćemo političkom konsenzusu. Ako tu postignemo iskorak onda će se sve ove odluke donositi do kraja godine s obzirom na proceduru, Parlament, Komisiju, Vijeće... To je otprilike dinamika, ali to je ogroman signal i za gospodarstvo i za investicije i za gledanje u budućnost u jednom puno optimističnijem ozračju nego što bi to bilo bez ovakvog instrumenta, poručio je premijer.

- Sve države članice teško su pogođene krizom izazvanom koronavirusom, pa tako i Hrvatska. Predlažemo da Hrvatska iznese svoj prijedlog plana oporavka jer ona najbolje zna što joj je potrebno. Primjerice, Hrvatska ima veoma razvijen turistički sektor. Uz euroobveznice  Europske unije nove generacije, pobrinut ćemo se da se poštuju europski prioriteti, poput zelenog plan i digitalizacije. Ulažemo u Hrvatsku jer znamo da ćemo iz ove krize izaći jači ako se svi zajedno uključimo u saniranje posljedica krize, rekla je  predsjednica Europske komisije  Ursula von der Leyen.

- Mi smo rekli da nam je ključni prioritet kohezijska politika  gdje očekujemo da ona ostane na ovoj razini na kojoj je i bila tako da nam se omogući da se smanji taj jaz između bogatih  i siromašnih država članica i da se omogući sve više javnih investicija, odnosni gospodarski rast i razvoj u Republici Hrvatskoj, ističe državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom  Nikolina Brnjac.

- Najvažnije od svega što su sredstava podijeljena u potpore i u zajmove odnosno kredite. Puno više je na strani potpora što znači da zemlje članice neće moći vračati kredite, vračat će ih  Europska komisija kroz razne oblike, rekla je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica

- Predsjednica Komisije bila je vrlo jasna i kazala je da je ovo novac koji prije svega mora omogućiti Europskoj uniji da bude konkurentna na globalnoj sceni, ali i da pokaže važnu solidarnost prema svima onima koji su stradali u epidemiji koronavirusa, kaže Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (SDP/S&D).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!