Plenković: Otvoreni smo za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki

29.03.2022.

13:23

Autor: V.K./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Njemačka je ključan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, koja je otvorena za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki, poručio je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji se sastao s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu.

- Na sastanku se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj. Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. iznosila je 6,4 milijarde eura, stoji u priopćenju Vlade o održanom sastanku u Banskim dvorima, na kojem su sudjelovali i ministri vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu regionalna je inicijativa njemačkog gospodarstva za 29 europskih država te južnog Kavkaza i srednje Azije, osnovana je 1952. godine te okuplja oko 350 tvrtki.

Nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. godini, predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je njemačke gospodarstvenike s planiranim aktivnostima Vlade za poticanje daljnjeg gospodarskog rasta, korištenje europskih sredstava u okviru Nacionalnog programa za oporavak i otpornost (NPOO) i novog europskog proračuna, kao i s predstojećim koracima za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i europodručje.

Izvijestio je i o dosad poduzetim poreznim i administrativnim rasterećenjima te mjerama Vlade kako bi se unaprijedilo investicijsko i poslovno okruženje u Hrvatskoj, priopćili su iz Vlade.

Također, Plenković se osvrnuo i na geopolitičku situaciju s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla Ukrajini, kao i posljedice rata na energetsku i prehrambenu opskrbu.

Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile svoju spremnost za daljnju suradnju i investicije. Njemačke kompanije dosad su sveukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura, što Njemačku stavlja na jedno od vodećih mjesta po visini ulaganja, istaknuli su iz Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!