17:17 / 09.05.2020.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Plenković: Ovo je vrijeme za odvažne odluke na europskoj razini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je poruku u povodu Dana Europe
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je poruku u povodu Dana Europe. Od početka predsjedanja bavimo se složenim pitanjima za budućnost Europe, navodi se u priopćenju. Od osiguravanja uređenog Brexita, pregovora o višegodišnjem proračunu Unije, do snažnog isticanja važnosti politike proširenja. Međutim, zbog pandemije svijet se suočio s izazovom bez presedana. Ovo je, poručuje premijer, vrijeme za odvažne odluke na europskoj razini.- Stoga pozivam sve države članice u Vijeću da što prije postignemo konsenzus te dogovor s drugim europskim institucijama o trenutku i načinu pokretanja ove konferencije koja je bitna za dugoročnu budućnost Europe. To je ujedno prilika da se u širokoj raspravi nastoje približiti različiti pogledi sjevernih, južnih, zapadnih i istočnih država članica, onih koji žele više ili manje ovlasti Unije, slabije i dublje europske integracije, odnosno veći ili manji zajednički proračun, poručuje premijer.

- No uvijek vodeći se glavnom misli vodiljom kao i našom ambicijom da teme i pitanja, ali i odgovori, budu od izravnog interesa za svakodnevni život i boljitak naših građana. Uime Vlade i hrvatskog predsjedništva Vijećem Europske unije želim svim sugrađanima kao i svim građanima Unije sretan Dan Europe, stoji u Plenkovićevoj poruci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!