15:06 / 05.05.2022.

Autor: M.M./HRT

Plenković o pomoći Ukrajini: Hrvatski doprinos primjeren je ekonomskoj snazi

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu. 

Rekao je kako su jučer na sjednici Vlade donijeli odluku da sa donacijom od 5 milijuna eura pomognu Ukrajini i ukrajinskom narodu. 

- Mi ćemo solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu nastaviti davati zato što Hrvatska zna što znači biti žrtva agresije, ali i iz srca jer smatramo da u ovom trenutku moramo pomoći ukrajinskim prijateljima koje se nalaze u nevjerojatnoj situaciji gdje je Rusija prekšila sva načela međunarodnog prava i poretka i svih vrijednosti iza kojih stojimo, rekao je Plenković.

Na upit koliko je novca pomoći obećano za Ukrajinu rekao je kako se radi o 6.5 milijardi dolara.

- To je ukupan trošak do sada koje su dale brojne države i organizacije, a precizne iznose po zemljama i organizacijama  će objaviti kasnije. Hrvatski doprinos je bio primjeren ekonomskoj snazi. Mi smo Ukrajinu podržali i politički, diplomatski, humanitarno i tehnički i to ćemo činiti i dalje, rekao je.

Važan naglasak je i na obnovi Ukrajine kako bi se mogao osigurati povratak ukrajinskih izbjeglica.

- Dio Ukrajinaca koji se nalaze u graničnim zemljama počeo se vraćati u Ukrajinu. To znači da će trebati dati doprinos obnovi koja će biti dugotrajna i skupa jer su razmjeri agresije i destrukcije zaista veliki, izvan svih okvira, istaknuo je Plenković, koji na imao niz bilateralnih sastanaka. 

Rekao je kako je među ostalima, razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

- To je bio redoviti dijalog o svim ključnim temama od Ukrajine do energetskih i humanitarnih tema. Razgovarali smo i o stanju na jugoistoku Europe i stanju u BiH. Ja sam ponovio stav Hrvatske kako nije dobro da su izbori raspisani, a da se nije u međuvremenu postigao konsenzus i dogovor političkih stranaka o reformi izbornog zakona kako bi Hrvati bili ravnopravni u BiH. To je pozicija koju mi zagovaramo godinama, stalno i čvrsto i mislim da je i našim sugovornicima jasno da ova situacija u koju se ide nije dobra niti korisna za funkcionalnost BiH, zaključio je premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!