14:13 / 19.10.2020.

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Plenković: predani Incijativi triju mora, uložit ćemo 20 mil. eura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska se pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura, rekao je premijer Plenković.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković na summitu Inicijative triju mora istaknuo je da hrvatska vlada ostaje predana Inicijativi i izrazio nadu da će suradnja zemalja sudionica osloboditi golem potencijal za rast, povezanost i prosperitet. Summit se održao online, a domaćin je bila Estonija.

- Kao i vlade drugih zemalja odredili smo da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora. Hrvatska se pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura, rekao je premijer Plenković. Nadamo se da će naša suradnja osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet, poručio je premijer zemlje suosnivačice Inicijative triju mora.

- Nastavak angažmana SAD-a u Inicijativi triju mora bit će profitabilan za sve sudionike, istaknuo je Plenković i također se nada snažnijoj ulozi Europske komisije i Njemačke u ovoj inicijativi u budućnosti.

- Očit je doprinos Inicijative triju mora Europskoj uniji i njezinim vrijednostima - koheziji, konsolidaciji i blagostanju, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Naglasio je kako je "očit doprinos Inicijative triju mora Europskoj uniji i njezinim vrijednostima - koheziji, konsolidaciji i blagostanju".

- Međuvladina suradnja na području Inicijative predstavlja prirodni tijek napretka ove neformalne platforme za suradnju država članica EU te nam omogućuje implementaciju praktičnih rješenja u cilju snažnijeg gospodarskog rasta, istaknuo je Grlić Radman. 

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.
SAD i Njemačka podržavaju Inicijativu triju mora.

Na sastancima na vrhu Inicijative triju mora obično sudjeluju predsjednici država, ali hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da je ta inicijativa "za Hrvatsku nepotrebna, a potencijalno i štetna" pa ju je predstavljao premijer.

- Protiv toga sam da Hrvatska da i lipe za tu inicijativu ako ne vidimo jasno kako, što i kada, rekao je Milanović u ponedjeljak novinarima.

Na tu temu oglasila se i bivša prdsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Na Facebooku je pohvalila nastavak sudjelovanja Hrvatske u Inicijativi triju mora, koju je osnovala s poljskim predsjednikom  Andrzejem Dudom.

Sljedeći samit Inicijative triju mora održat će se na ljeto 2021. godine u Sofiji.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!