21:08 / 29.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Plenković razgovarao s Cerarom na rubu summita EU-a

-

-

Foto: - / -

Plenković je pozdravio odluku Komisije da se ne miješa u granični spor između Hrvatske i Slovenije.
Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u Bruxellesu na rubu summita EU-a sa slovenskim tehničkim premijerom Mirom Cerarom te se osvrnuo na slovensku odluku o ukidanju ograničenja za hrvatske radnike.

"Slovenija je odlučila ukinuti ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika i sada je ostala samo Austrija s tim ograničenjem. U nekim drugim okolnostima to bi bio veliki uspjeh, ali u kontekstu demografske obnove i odlaska ljudi na to sada manje gledamo kao na uspjeh. U zadnja četiri mjeseca, Nizozemska, Velika Britanija i Slovenija ukinule su ograničenja. Mi ćemo sada recipročno ukinuti ograničenja za slovenske radnike", rekao je Plenković. 

Plenković je dodao da je s Cerarom, kao i dan prije s Janezom Janšom, relativnim pobjednikom na nedavnim parlamentarnim izborima, razgovarao o općoj političkoj situaciji i procesu formiranja vlade u Sloveniji.

Plenković je spomenuo da je bilo riječi i o uvrštavanju zakona o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokoru u aneks uredbe koja se bavi insolvencijskim propisima pa je na taj način taj zakon posredno ušao u pravnu stečevinu EU-a. "S time smo dobili još jednu potvrdu i legitimaciju", rekao je.

Plenković je pozdravio i odluku Komisije da se ne miješa u granični spor između Hrvatske i Slovenije.

"Komisija je postupila mudro što se nije odlučila uključiti u slovensku inicijativu da se s tužbom ide na Sud EU-a. To je bitno drukčiji stav nego prije godinu dana. Očekujem da kada se u Sloveniji formira vlada ponovno ponudimo našim slovenskim susjedima ideje kako riješiti granični problem", rekao je Plenković.
Plenkoviću je postavljeno i pitanje bi li eventualni dolazak Janše na čelo slovenske vlade olakšao ili otežao rješavanje graničnog spora, s obzirom da i jedan i drugi pripadaju Europskoj pučkoj stranci, ali se Janšu percipira kao političara bližeg mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, a Plenkovića kao pripadnika srednje struje u EPP-u.

"Što se mene tiče, znam na kojim sam pozicijama i to se sigurno neće promijeniti. Ali, najprije pričekajmo da vidimo tko će preuzeti vlast. Tkogod dobije povjerenje mi ćemo u dobroj vjeri pristupiti tim razgovorima. Mislimo da je to puno bolji put od pravosudnog", rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!